Eurogamer.se

F1 2010

Den rätta formeln för ett bra bilspel?

Formel 1 var länge ett återkommande inslag i bilspelsgenren, men det har varit relativt tyst sedan Sony släppte sitt sista spel med licensen för tre och ett halvt år sedan. Visserligen smög Codemasters - som nu tagit över licensen - ut F1 2009 till PSP och Wii förra året, men det är förstås återkomsten till de mer kraftfulla konsolerna (och PC) som fansen har väntat på, en väntan som nu är över.

Tajmingen är oklanderlig nu när vi är mitt uppe i avgörandet av en av de jämnaste och mest spännande säsongerna på mycket länge. Webber, Button, Hamilton, Alonso och Vettel har alla chansen till titeln, flera stall har bilar som kan vara med och slåss i toppen, den gamle världsmästaren och världens mest framgångsrika formel 1-förare någonsin - Michael Schumacher - är tillbaka och flera nya banor som till exempel Abu Dhabi och Korea har tillkommit de senaste åren.

Tyckte du att stycket ovan mest innehöll en massa ointressant rabblande? Då är kanske inte F1 2010 är ett spel för dig, för oavsett dess kvaliteter krävs det nog ett intresse för sporten för att du skall få ut ordentlig njutning från detta spel. Gillar du däremot Formel 1 så är det snarare en sändning från ovan.

Däremot måste du inte vara en fanatisk spelare med högsta krav på realism och svårighetsgrad för att kunna njuta av F1 2010, då bilspelsexperterna på Codemasters har skapat ett verk som känns tillgängligt för alla. På de lägre svårighetsgraderna är själva racingen mer förlåtande medan du själv kan välja hur involverad du vill vara i strategier och lagets upplägg. För till skillnad från många andra motorsporter har Formel 1 stora strategiska och tekniska inslag, och styrkan hos spelet är just att även dessa är invävda i upplevelsen.

Det är möjligt att bestämma depå-strategin exakt gällande när du skall komma in, vilka däck du skall använda och så vidare, och detta är också möjligt att ändra mitt under pågående lopp om det till exempel skulle börja regna plötsligt och dina slicks snabbt förvandlar dig till Bambi på hal is. Just vädret är nämligen en annan höjdpunkt då det förändras dynamiskt under ett lopp eller en racinghelgs gång, och på banor som Belgiska Spa är det precis så oförutsägbart och utslagsgivande som i verkligheten.

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!