Eurogamer.se

Pinball FX 2

Flippret som skapar utflippad glädje

Genren har haft ett tungt ok att bära. Efter att DICE släppte tre hyllade flipperspel till Amiga har det inte dykt upp något som ens har varit i närheten av samma klass. Ja, åtminstone tills för några år sedan då Zen Studios släppte Pinball FX till Xbox 360. Nykomlingen lyckades inte peta mästarna från tronen, men det var inte speciellt långt ifrån. Jämnheten bland borden saknades, och även fysikmotorn saknade den utveckling som man ska kunna förvänta sig av den här generationen.

Även deras PS3-titel Zen Pinball ärvde dessa egenskaper, men mina förhoppningar steg när jag för första gången fick lägga vantarna på en tidig beta-version av Pinball FX 2.

Konceptet har fått en radikal ändring i och med att själva titeln har omvandlats till något som skulle kallas för en hubb. Istället för ett samlat paket laddar du ner titeln helt gratis, för att sedan köpa de bord du vill ha. Vid släppet kommer det att säljas ett paket med fyra helt nya till priset av 800 Microsoft-poäng, och ifall du är sugen på de som fanns till ettan går det även bra att köpa dem. Just det, tvåan är nämligen helt bakåtkompatibel med de äldre titlarna (helt utan kostnad om du sedan tidigare äger dem), samtidigt som man också har bearbetat dem för deras nya motor. Som en liten bonus har de även helt nya achievements.

Andra nyheter är flera olika sätt att mäta ditt ego via poängsummor, som för mig känns ganska ointressant, men däremot blir jag överlycklig av att man numera även kan spela mot varandra på delad skärm. Givetvis kräver det en ganska stor skärm för att kännas spelbart, men det är en skön bonus, speciellt när vi lever i en tid där det alltid pratas om online-möjligheter samtidigt som man helt glömmer bort gemenskapen som går att få hemma i vardagsrummet.

Den största förändringen är dock den nya och förbättrade fysikmotorn som har gett en mer fysisk och tyngre upplevelse. Mina ögon uppfattar något som säkerligen kommer att vara det närmsta man kan nå utan att spela med ett riktigt flipperspel. Ljussättningen, kontrollen och ljudet är precis som man ska förvänta sig, och det glädjer mig att Zen äntligen har lyckats med sitt mål. Jag tycker dock inte att de har gjort något vidare jobb med uppkonverteringen av de äldre borden, speciellt de som släpptes fristående. Bortsett från att flera av dem inte har ett tilltalande innehåll klarar de inte heller av att skapa samma kontroll som i detta.

Förra gången var det Agent som stod ut allra mest, men jag har svårt för att välja en vinnare bland Pasha, Rome, BioLab och Secrets of the Deep, för alla är verkligen sjukt underhållande att spela. Okej, Pasha är kanske inte helt klockren, men alla innehåller en underbar kreativitet som verkligen visar upp mångsidigheten som de allra bästa fysiska flipperspelen har. Ibland kan det dock vara lite för mycket som finns intryckt, speciellt en del extragrejer som tar upp för stor plats. Det går ju faktiskt inte att vrida till huvudet för att se allt man behöver. Kameravinklarna hjälper en lite, men inte tillräckligt.

Utopiska fullpoängaren finns inte riktigt där, men jag är mycket imponerad över vad Zen Studios har lyckats att göra. Nästa gång någon frågar mig vilket flipperspel som är det bästa på spelmaskiner tänker jag, utan tvekan, svara; "- Pinball FX 2".

9 / 10

Pinball FX 2 släpps den 27 oktober till Xbox 360 via plattformen Xbox Live Arcade.

Pinball FX 2 Jonas Aronsson Flippret som skapar utflippad glädje 2010-10-11T09:00:00+02:00 9 10

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!