Star Wars: The Force Unleashed II

Kraften är kort i rocken

Det är inte ofta som man i dagens läge startar upp ett spel helt utan förväntningar. Recensioner, trailers, förhandstittar och annat gör det hela ganska svårt.

Men jag startade ändå Star Wars: The Force Unleashed II nästan helt utan förväntningar. Det enda jag hoppades på var att spelet skulle förmedla lite av den där känslan som de första Stjärnornas Krig-filmerna gjorde. Det lyckades ganska bra.

The Force Unleashed II utspelas ett tag efter sin föregångare och går efter det goda slutet. Starkiller, Darth Vaders hemlige lärjunge, har alltså offrat sig för att rebellerna ska kunna kämpa vidare.

Men Darth Vader vill inte skiljas från den unge lärjungen som hade sådan potential. Han försöker således klona fram en bättre Starkiller, en som har originalets kraft men inte dennes "veka sinne". Det går inte riktigt som Vader hoppas, klonerna blir nämligen instabila vrak med minnen från allt som hänt tidigare.

1

Badabim Badaboom! Nu står du - nu står du inte.

Till slut går det så långt att en av klonerna helt sonika tröttnar på tortyren och rymmer från Vader. Snabbt förvandlas spelet till en berättelse om mannen som måste rädda sin kvinna ur mörkrets käftar då Vader självklart kidnappar Starkillers gamla flamma Juno Eclipse för att få Starkillerklonen att återvända.

Det hela är alltså väldigt förutsägbart och klyschigt. Kvinna i nöd, galax i nöd samt ung man med inre demoner som måste bekämpas. The Force Unleashed II har allt; som tur är har det även briljanta röstskådespelare och en bra berättarteknik som lyfter den platta berättelsen något.

Ljuden är överlag fantastiska men musiken har vi redan hört till leda. Imperial March (Darth Vaders låt) i all ära men det börjar bli tröttsamt nu.

Men detta är ju ett spel, inte en film. Spelmekaniskt lyfter det nämligen också en hel del. Det hela känns väldigt mycket som exempelvis God of War och flytet i attacker, rörelser och miljöer är imponerande. Fienderna är inte bara dumma dockor utan försöker i alla fall att ta död på dig. Det finns även många olika typer av fiender som behöver besegras på speciella sätt.

Kommentarer (4)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!