Eurogamer.se

Worms: Battle Islands

Vad döljer sig bakom masken?

En del spelserier har en förmåga att stå och stampa på ett och samma ställe, och har man spelat någon del i serien har man i stort sett upplevt allihop, då de är så pass lika varandra. Om detta beror på ren lathet från utvecklarna eller att konceptet är fulländat redan från början varierar från fall till fall, men man kan ju fråga sig varför en uppföljare ska vara nödvändig om man inte har något nytt att tillföra originalet, även om alla vet att svaret givetvis är pengar.

Worms är utan tvekan en av dessa serier, och har du spelat någon titel med maskarna sedan millennieskiftet vet du exakt vad som väntar dig. I Worms: Battle Islands ser både maskar och banor nästan exakt ut som de gjorde redan i Worms 2 mot slutet av nittiotalet; kontrollmekaniken är densamma och det är svårt att hitta någon större variation i vapenarsenalen jämfört med tidigare spel.

Om bristen på förändring beror på lathet eller ett fulländat grundkoncept i det här fallet är svårt att avgöra, man jag skulle gissa på att sanningen ligger någonstans däremellan. För oavsett hur många häftiga vapen, roliga röster och brutala dödsfall man klämmer in i ett Worms-spel blir det aldrig mycket roligare än originalet, samtidigt som det är långt ifrån lika fulländat som exempelvis Tetris.

Det finns utrymme för förbättring, men Team 17 är lite för lata för att ta reda på var denna finns, och ägnar sig istället enbart åt att lägga till lite (oftast ganska onödigt) krimskrams i varje nytt spel.

Lyckligtvis är en del av de nya detaljerna ganska intressanta denna gång. Bland annat är det nu lättare än någonsin att möta mänskliga maskar (ehh, motståndare) över Internet på din PSP, eller vänner i samma rum som kan dela på en och samma maskin genom att skicka runt den mellan omgångarna. För den ensamme spelaren finns karriär, pussel och en del andra lägen att roa sig med, och antalet inställningar som går att justera i spelet är fler än någonsin.

Det mesta låses dock upp längs vägen, och i takt med att du vinner matcher belönas du med nya föremål, röster och andra modifieringsmöjligheter. Gillar du att spöka ut dina maskar med roliga glasögon och mustascher eller att modifiera banor och matchregler tills de blir lagom galna för just dig kommer du att älska det här.

Man kan till och med skapa egna vapen i den här utgåvan, i ett system som dock är ganska simpelt och tyvärr inte ger tillräckligt med utrymme för kreativt tänkande, och det känns mest som om man modifierar redan existerande vapen.

Är man ett stort fan av serien eller helt missat serien tycker jag definitivt att man ska ta sig en titt på Battle Islands, för även om titeln inte skiljer sig så mycket från de andra Worms-spelen så gör de stora anpassningsmöjligheterna, mängden upplåsningsbara föremål och den återfunna humorn detta till ett av de bättre spelen med maskarna hittills.

6 / 10

Worms: Battle Islands Kristoffer Nyrén Vad döljer sig bakom masken? 2010-12-21T12:45:00+01:00 6 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!