Eurogamer.se

Quake Arena Arcade

Var det bättre förr?

Det var över tre år sedan id Software utannonserade en Xbox 360-version av deras klassiska Quake III: Arena. Nu har det löftet äntligen infriats, och Quake Arena Arcade finns tillgängligt för nedladdning över Xbox Live. Har du aldrig spelat Quake förut bör du veta att det vore en underdrift att säga att spelet är snabbt. Quake är oerhört snabbt, och har du endast erfarenhet av vår tids mer "realistiska" förstapersonsskjutare som Call of Duty har du mycket att lära innan du beger dig ut för på jakt.

Har du dock spelat Quake III: Arena tidigare vet du vad du har att vänta i Quake Arena Arcade. Här finns alla de klassiska vapnen, arenorna och karaktärerna, samt nykomlingar på alla tre fronter. De köttiga ljudeffekterna och den extremt bruna grafiken är klarare än någonsin förr, men det är fortfarande en 10 år gammal grafikmotor vi snackar om här. Det som dock är viktigast i Quake är bilduppdateringen, och här är den både konstant och hög oavsett situation.

Flerspelarläget i Quake Arena Arcade baseras på den som går att hitta i webbläsarbaserade Quake Live, medan kampanjen liknar den i originalet. Du mot en armé av datorstyrda bottar, det vill säga. Nej, kampanjen ligger knappast i fokus i här, och även om vi inte skulle vilja ha det på något annat sätt så är det tråkigt att det inte finns stöd för fler spelare på samma konsol. Prislappen på 1200 Microsoft-poäng kan därför anses aningen för stor för de som inte vet vad de ger sig in på.

Om du däremot redan älskar Quake så kommer du absolut njuta av denna konvertering. Den klassiska spelkänslan vi alla älskar är bevarad, hastigheten finns här och innehållet lika så. Däremot finns det fortfarande spelmässiga problem. Quake III: Arena är helt enkelt inte designat för att spelas med en handkontroll. I grunden handlar Quake om balansen mellan att själv uppfatta vad som ska göras, och tiden det tar att utföra det i spelet. Det krävs oerhört mycket av spelare som vill bli mer än bra på Quake.

Tyvärr underlättas inte detta av Xbox 360-handkontrollen. Den är, oavsett hur man vrider och vänder på det, mindre precis och mycket segare än en datormus. Man kommer aldrig kunna nå upp till den nivå man har i sitt PC-spelande, och i ett spel så snabbt som Quake är det någonting ytterst avgörande.

Av denna anledning är Quake Arena Arcade inte den version någon som vill bemästra Quake bör spela. Quake Live till PC däremot har redan en aktiv community, och är dessutom gratis.

Med det sagt får man inte glömma att Quake Arena Arcade fortfarande är byggt på ett av de mest älskade förstapersonsskjutarna någonsin. Tack vare Xbox Live är Quake Arena Arcade den bästa konsolkonverteringen av Quake III: Arena hittills, och om du av någon anledning skulle föredra att spela det till konsol är detta versionen för dig.

6 / 10

Quake Arena Arcade Mathias Holmberg Var det bättre förr? 2011-01-10T17:00:00+01:00 6 10

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!