Eurogamer.se

ilomilo

Bara du och jag

Under vår första tid med sajten skickade vi redaktören Jimmy Wilhelmsson till Nordic Game, och där fick han och flera av oss för första gången stifta bekantskap med Ilo och Milo, duon som tillsammans utgör grunden för pusselspelet ilomilo från Malmöbaserade SouthEnd Interactive.

Dessa små, söta varelser, som påminner starkt om dvärgvarianter av Teletubbies, ska i 49 olika banor försöka finna varandra i en 3D-värld byggd av block. Det låter kanske inte så svårt, men allt kompliceras av att de bara kan gå vidare på en annan sida av en tredimensionell kub om det finns en pil på den, och för att krydda till det hela lite extra kan de placeras på två helt olika riktningar inne i den stora labyrinten.

Pusselspel brukar oftast hålla sig till 2D eftersom det är så lätt att det blir rörigt i tre dimensioner, men jag är glad över att svenskarna ger sig på den här stora utmaningen, även om de inte helt klarar av att göra det så pass lättillgängligt som det ter sig att vara på ytan.

Mer om Ilomilo

Svårighetsgraden ökar i en jämn och bra takt genom spelets gång, men när du hamnar i det sista kapitlet (fyra totalt) blir det - för att vara ärlig - riktigt jäkla svårt. Den komplexa 3D-labyrinten får mitt huvud att snurra till ett flertal gånger, och när någon annan stannade till för att titta, påpekades det att de faktiskt blev yra av allt snurrande. En fick till och med en lättare huvudvärk, även om jag tror att den var högst kortvarig.

Men det kan jag ändå blunda för, då ilomilos estetik är jämförelsebar med söta LittleBigPlanet. Designen är helt magisk med alla sina vackra detaljer, och det är omöjligt att inte bli charmad av låtsasspråket eller själva glädjen som uppstår när du har lyckats att sammanföra gulliga Ilo och Milo.

Sedan är det också riktigt underhållande pussel under de tre första kapitlen, som dessutom går att spela med en vän i soffan. Då bestämmer ni bara vem som ska vara vem, och sedan är det bara att pussla tillsammans.

Just detta är det som höjer ilomilo från "bara" ett bra spel till ett mycket bra sådant. Samarbetet är nyckeln till att få ut all möjlig spelglädje som går att finna, något som marknadsföringen inte har lyckats med, för på pappret och i spelvideor ser det ut att vara ett spel för bara en person, men tro mig, det krävs en kompis. Faktum är att det borde vara olagligt att köra detta helt ensam.

Efter att ha samlat på sig diverse föremål kan du till slut låsa upp ett läge kallat ilomilo Shuffle, ett pixligt minispel där de står på en plattform för att samla poäng. Du kan bara få dem att röra sig samtidigt i samma riktning, och för att fånga stora belöningar och att undvika hål som kan dyka upp lite här och var.

Sammantaget sett är ilomilo ett oerhört gulligt spel som kommer att ge dig många sköna timmar, även om det kan bli för svårt och rörigt i det allra sista kapitlet.

8 / 10

ilomilo finns att köpa nu via Xbox LIVE Arcade för 800 Microsoftpoäng.

ilomilo Jonas Aronsson Bara du och jag 2011-01-14T14:30:00+01:00 8 10

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!