Eurogamer.se

Dr. Kawashima’s Body and Brain Exercises

Mycket hjärta, lite hjärna

När du för första gången hörde talas om Kinect och dess möjligheter, var det någon speciell genre som du tyckte skulle passa extra bra? Sport, minispel och dans är säkert det första som dyker upp hos de allra flesta, men vad vore spelbranschen utan människor som vågar tänka lite annorlunda?

Just Namco Bandai är ett sådant bolag (vem annars skulle släppa de underbara Katamari-spelen?), och därför är det gammal, hederlig hjärngympa som gäller. Precis som i spelen till Nintendo DS och Wii är det övningar inom matematik, reflexer, logik, minne och fysik som gäller.

Strukturen är byggd på det sättet att när du för första gången startar upp Dr. Kawashima's Body and Brain Exercises ska du ta ett slags test som ska avgöra hur gammal din hjärna är. Ju högre, desto sämre, så det handlar om att få ner siffran som i teorin varierar mellan 1 och 100.

Som du säkert förstår handlar detta knappast om någon vetenskaplig lösning, även om doktorn ifråga ska vara välrenommerad, så direkt från början gäller det att ta spelet för vad det är – en mätning för ens libido i jämförelse med din familj och dina vänner.

Jag själv fick den nästan förolämpande siffran 60, vilket gör att jag genast måste kasta mig in i dagens övningar. Där finns det två olika vägar att gå. Antingen går du efter en lampliknande maskot och få köra saker som du har presterat bra med, eller så hakar du på kära doktorn som alltid rekommenderar det jag är sämst i.

Det senare låter mer resonabelt eftersom jag givetvis vill bli "bättre", och det blir nästan alltid en övning per kategori. Totalt sett är det fyra stycken moment i varje block, och om du kan din matematik är summan 20, om nu jag kan lita på min förmåga inom detta.

Ett problem som alla tillbehör med en tydlig gimmick har är att det oftast inte läggs någon större tanke på objektet, utan all fokus hamnar först på de vanliga bitarna inom utvecklingen, för att sedan, likt en yrvaken människa, kommer ihåg att de måste stoppa in prylen på något ställe.

Just därför har vi sett så pass många usla kontroller för samtliga plattformar. Nintendo DS med sin stylus-penna, PS3 med SixAxis och Move, Wii med sin rörelsekänsliga kontroll och slutligen Xbox 360 med sin Kinect-kamera.

Jag kan förstå hur Namco Bandai rent affärsmässigt ser ett syfte med Dr. Kawashima's Body and Brain Exercises, men i det här fallet stjälper det snarare än hjälper när jag ska utföra övningarna. För det första kan jag glömma att kunna sitta ner i lugn och ro, utan det som gäller är att som vanligt möblera om så att jag kan använda hela golvytan, för här ska det vevas och sparkas som det inte fanns någon morgondag.

Eftersom jag har testat liknande spel sedan tidigare har jag svårt att se den exakta nyttan för mig att använda hela kroppen istället för händerna på en dosa, men å andra sidan kanske andra med dålig erfarenhet av handkontroller kommer lättare in i spelet. Synd bara att det inte är speciellt underhållande.

Övningarna må vara relativt varierande, men i slutändan är det samma monotona kroppsrörelser som om och om igen repeteras i förbannelse. Därmed försvinner hela poängen med Kinect-styrning för mig, och jag försvinner in i dagdrömmarna där jag håller i en PSP och spelar samma sak.

Något som däremot ger ett mervärde är flerspelarläget där du och dina vänner tävlar mot varandra antingen tillsammans (endast två samtidigt på grund av begränsningar inom Kinect) eller i turordning. Då blir det genast ett krig om vem som är "smartast" i gänget, och så länge energin finns kommer man säkerligen att ha det småtrevligt.

Men ärligt talat startar jag hellre upp Kinect Sports, något som mina vänner också tycker efter en stunds spelande med Dr. Kawashima's Body and Brain Exercises. Hjärtat må finnas hos Namco Bandai, men hjärnan blir lätt uttråkad, speciellt om man står fram kameran helt själv när förolämpningarna om ens intelligens haglar.

4 / 10

Dr. Kawashima's Body and Brain Exercises släpps exklusivt till Xbox 360 den 11 februari.

Dr. Kawashima’s Body and Brain Exercises Jonas Aronsson Mycket hjärta, lite hjärna 2011-02-08T10:00:00+01:00 4 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!