Eurogamer.se

Mario Sports Mix

Den vänlöse väntar förgäves på det roliga

I åratal matades Nintendopubliken med olika varianter av riktiga sporter - fast utförda av Mario och hans vänner (samt ovänner).

Som en slags tv-spelsversion av Sport Goofy tog den röde rörmokaren sig an allt från fotboll och tennis till basket och golf. Jag var säker på att genren var uttömd vid ett flertal tillfällen, men han kom tillbaka varje gång med någon ny galen sportgren att förgylla med gröna skal.

Men så dök Nintendo Wii upp på banan och någonting hände. Efter lanseringsspelet Wii Sports var det som att Nintendo förstod att det inte längre behövdes utvecklas titlar med en enda sport - den nya gruppen sällanspelare ville ha flera enkla sporttitlar på en och samma skiva att stå och vifta och röra sig till. Man kan säga att Mario Party och Mario [valfri sport] slogs ihop till en enda genre.

Mario och hans vänner spelade förvisso fotboll i uppföljaren Mario Strikers Charged Football men sedan dess har nya ensportspel lyst med sin frånvaro till Wii och ersatts av sommar- och vinter-os. Och nu kommer - som ett brev på Posten - flersportspelet Mario Sports Mix.

Jag är tämligen övertygad om att Nintendo för fem år sedan aldrig ens hade funderat på att bunta ihop spökboll, basket, hockey och volleyboll i en enda titel - men i tidens anda vill man ge intrycket av att ge mer och att låta spelaren själv välja. Blir det bättre? Nej, jag tycker inte det.

Alla fyra lagsporterna ovan har potential att bli riktigt bra arkadversioner av sina verkliga motsvarigheter - men de har det inte när de trycks ihop i en osammanhängande mix. Samtliga grenar är roliga nog att underhålla i några timmar men frågan är om de flesta ens orkar spela färdigt singelturneringarna Mushroom, Flower och Star till alla sporter för att öppna upp samtliga banor?

Mer om Mario Sports Mix

Problemet är nämligen att fyra sporter inte är fyra gånger så roliga om varje sport bara är en fjärdedel av vad den kunnat vara. Det första problemet är en idiotisk AI som får Inky, Blinky, Pinky och Clyde att se ut som doktorander. Spelare som stannar upp en stund då de tagit emot bollen och som i stort sett inte gör någon nytta alls hör inte till ovanligheterna.

Lägg därtill att de flesta matcher jag spelar, oavsett sport, slutar någonstans i områdena 25-3 till en början, trots att jag är helt ovan och ny. Jag vrider lite ängsligt på mig redan i min första halvtidsvila i hockeyn och undrar "blir det roligare sen, tro?".

I sann Nintendoanda anno 2011 kan du spela alla spelen antingen med nunchuk och rörelsekänslighet eller med liggande kontroll. Mitt råd är att aldrig välja den liggande kontrollen eftersom du då tappar all spelglädje och även kontroll, då styrkorset inte alls känns rätt i det här fallet och knapparna sitter uppenbart fel.

Sporterna har liknande kontrollschema, vilket gör att du lätta kan växla över från sport till sport utan alltför mycket övning - men det gör också att varje sport känns ganska lika varandra efter ett tag.

Kul har du inte med Mario Sports Mix förrän du samlar dina vänner. Helst ska ni vara fler än två, då det inte är särskilt kul då heller. När fyra personer står runt teven och spelar tvåmannaspökboll börjar det hända saker.

För fyra vänner är i stort sett varje sport ett helt annat spel - och visst kan man anse att det är så Mario Sports Mix ska spelas - men det taffliga enspelarläget i samtliga grenar beror förmodligen mer på lathet från utvecklarens sida än något annat och måste påverka mitt slutomdöme.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!