Eurogamer.se

Beyond Good and Evil HD

Så ska en kultklassiker konverteras!

Trenderna inom spelbranschen brukar vara övertydliga, och förutom zombier, tillbakaspolning och omstartningar är det högupplösta konverteringar av äldre spel som gäller. Efter succén med God of War Collection har ett flertal utgivare beordrat om liknande samlingar, och Ubisoft är absolut flitigast inom detta område.

Prince of Persia Trilogy HD släpptes för några månader sedan, och senare under året kommer vi att få kunna köpa Splinter Cell Trilogy HD. Nu är det alltså dags för Beyond Good and Evil HD - en nyversion av den utmärkta klassikern från 2003 - att släppas, men till skillnad från de andra spelen kommer denna titel endast att dyka upp på Xbox LIVE Arcade, och senare även till PlayStation Network.

År 2435 gestaltar du fotografen Jade som befinner sig på planeten Hillys, en del av sektor fyra. Av en slump uppmärksammas hon av IRIS-nätverket som har misstankar om att Alpha Sections ligger bakom försvinnandet av planet, och de beslutar sig för att rekrytera henne och kompanjonen Pey'j för att spionera på dem för att ta reda på sanningen.

Tragiskt nog känns det fortfarande fräscht att kunna kontrollera en kvinna som för en gångs skulle inte känns som en menlös kompanjon eller ett sexobjekt. Jade beter sig som en riktig människa som tar initiativet. Det borde finnas fler spel av den här typen, men förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan vi får mer av sånt.

Hur som helst har de putsat till både grafik och ljud, med gott resultat. Till en början var jag rädd att det skulle bli ett katastrofalt resultat med tanke på hur pass ful ytan är i Prince of Persia Trilogy HD, men jag har lyckligtvis fel på den här punkten.

Men det blir aldrig lika snyggt som i The Sly Trilogy, som är ett perfekt exempel på exakt vad som går att uppnå med HD-nyversioner, men stundtals ligger det inte så långt ifrån. Texturerna har slipats till ordentligt, och om det inte vore för det daterade rörelseschemat skulle jag få det svårt att särskilja detta från andra lanseringstitlar för den här generationen.

Även ljudet har putsats till, fast här är det desto enklare att upptäcka hur pass billigt arbetet är i detta fall. Vissa ljudkällor har plockats ut från mixen och placerats i en specifik kanal utan någon större logik, vilket gör att helhetsintrycket andas konvertering från stereo eller möjligtvis 3.1-ljud.

Något som inte har fixats till är den horribla kameran. Under 2003 kanske detta var en helt okej lösning, men definitivt inte under 2011, då bilden ibland nästan har ett grodperspektiv. Det är kanske en lätt överdrift, men kameran är så pass dålig att jag konstant stör mig på den.

När jag försöker justera till perspektivet för att kunna se vad som händer framför mig fastnar jag oftast i ett helt annat läge, som försvinner direkt jag tar bort min tumme på den högra analoga spaken. Tack och lov är Beyond Good and Evil HD fylld med osynliga väggar som hindrar mig från att styra helt åt skogen, för annars skulle det i princip bli ospelbart.

Charmen och det välskrivna manuset får mig dock oftast att glömma den här stora bristen, och när äventyret och dess sköna musik griper tag i mig vill jag aldrig släppa taget.

Ibland kan jag ta god tid på mig innan jag hoppar över till ett uppdrag, då sidouppdrag som djurfotograferingen och pärlsökandet är briljant utfört med sina strategiska platser och sin sammankoppling med berättelsen.

Beyond Good and Evil HD är magi när den är som finast, och förhoppningsvis säljer den här titeln så pass bra denna gång att Ubisoft inte lägger ner sitt arbete med uppföljaren. För den här sagan får aldrig ta slut.

8 / 10

Beyond Good and Evil HD finns nu att köpa på Xbox LIVE för 800 Microsoftpoäng. PlayStation 3-versionen släpps vid ett senare datum.

Beyond Good and Evil HD Jonas Aronsson Så ska en kultklassiker konverteras! 2011-03-02T18:00:00+01:00 8 10

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!