Eurogamer.se

Explodemon!

Ett riktigt pangspel?

Retrotrenden har varit stark i spelvärlden de senaste åren, nästan till den punkt att det börjar kännas tjatigt. Trots detta känns retrokänslan fräsch i Explodemon! och anledningen är att medan de allra flesta retroinspirerade spel, som till exempel förra årets nedladdningsbara titlar Super Meat Boy och Scott Pilgrim vs. the World flörtar med 8-bits eran, så är Explodemon en hyllning till plattformsspel på 16-bitarskonsolerna.

Detta framgår tydligt i både ljud och grafik, med smålustig dialog på (medvetet) dålig engelska som en annan typisk detalj. Att genren som gäller är det tidstypiska plattformsspelet har jag redan nämt, och antihjälten i huvudrollen är titelns Explodemon.

Denne smått galne figur är en robot som hållits inspärrad under lång tid då hans olyckliga egenskap att explodera var femte sekund mest orsakar oro och skada hos omgivningen, men som nu tillåts härja fritt då en invasion av rymdmonster innebär en ännu större fara. Dessutom så visar sig hans ständiga exploderande väldigt användbart och hela grunden för mekaniken i spelet.

Mer om Explodemon!

Dessa explosioner aktiveras vid ett snabbt knapptryck - eller automatiskt var femte sekund om man av någon anledning skulle finna en lucka i det ständiga frivilliga exploderandet - och används för att attackera fiender, hoppa högre, spränga hinder, reflektera missiler eller flytta på lådor.

Förutom plattformshoppandet innehåller banorna mer och mer pusselelement ju längre in i spelet man kommer, men trots detta så kan man spela igenom de blott 12 banorna på drygt tre timmar och häri ligger också spelets problem.

Även om det är underhållande - om än något repetitivt - så länge det varar, är det alltså inte särskilt länge. Det repetitiva i spelupplägget accentueras än tydligare i de tre bossfighterna, alla mot samma fiende, alla lika tråkiga och långdragna.

Det finns en mängd prylar och hemligheter att hitta på varje bana så är man intresserad av att spela om dem för att komma åt allt ökar givetvis spelets värde rejält, personligen har jag dock oftast svårt att uppbåda något sådant intresse och så även i detta fall.

Mellan banorna går det att köpa sig uppgraderingar till sina robotförmågor och med humorn och det kluriga plattformsupplägget som ger möjlighet till stundtals fint och underhållande flyt i framfarten, lyckas Explodemon! bjuda på njutbart spelande i sina bästa stunder. Är man inte förtjust i att samla på sig prylar och hitta hemligheter räcker det dock inte alltför länge, den fina retrokänslan till trots.

5 / 10

Explodemon! finns att köpa nu på PlayStation Network.

Explodemon! Gabriel Johansson Ett riktigt pangspel? 2011-03-04T11:30:00+01:00 5 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!