Eurogamer.se

Kirby’s Epic Yarn

Garnvänligt nöje trots trådlös kontroll

Redaktionen på Eurogamer.se har då och då haft diskussioner kring huruvida man verkligen måste dö eller tappa liv i spel - och i framtiden lär det även bli öppna diskussioner här på sajten om det.

I Nintendos senaste gulletitel, Kirby's Epic Yarn, kan du faktiskt inte döda Kirby. Fast i Lapptäckelandet (fritt översatt från Patch World) har han återskapats i form av en serie garntrådar och kan inte längre använda sin karaktäristiska och storkäftade sväljförmåga vi annars är vana vid.

Vad det innebär? Jo, dels att spelet kanske flyter på bättre då du aldrig behöver börja om från början - men också att det tyvärr blivit aningen för lätt.

Kirby råkar en vacker dag äta fel sorts tomat och dras obönhörligen in i en intrig i vilken Lapptäckelandet håller på att falla i bitar på grund av att en elak tyggubbe till trollkarl förvandlat bitar av det magiska garn som håller ihop dem till bossmonster - som såklart vaktar varje kontinent.

Borta är hans sväljförmåga då han bara drar tom luft genom sin innehållslösa trådkropp men kvar stannade förmågan att byta form och bli till bilar, flygande tefat, tåg och andra fordon. Puh.

En mysig berättarfarbror talar om för dig hur Kirby träffar Prins Fluff och att de tillsammans (om ni kör två spelare) bestämmer sig för att rädda Lapptäckelandet från att falla sönder. Berättelsen lovar gott då samma farbror gör alla röster och bara ändrar lite på tonen beroende på vem han gestaltar.

Det påminner om gamla barnprogram från 70-talet, men ju längre spelet tar dig desto tjatigare blir tyvärr hans stämma då det ligger ganska lite variation i en berättelse som mest går ut på att Kirby reparerar trådar.

I vilket fall; Kirby's Epic Yarn är ett grafiskt storslaget plattformsspel som är gjort för att tilltala alla åldrar och alla sorters spelare. Du tar dig från vänster till höger i en till synes tvådimensionell bana och interagerar med världen med hjälp av den trådstump som sticker ur denna nya inkarnation av Toby, f'låt Kirby (Va? Vad hände här?/Red anm).

Allt är gjort av tyg eller garn, såväl trollkarlsuschlingens trådkopior av landets verkliga invånare till moln, lava - och till och med vatten. Marken ger så där härligt efter när du går och hoppar på den och alla former av lösa trådar eller flikar ska dras i; kanske faller lappar av och avslöjar nya gångar eller också drar landskapet ihop sig som ett dragspel och presenterar ett nytt sätt att ta sig fram.

Precis som i Donkey Kong Coyntry Returns och andra Nintendospel från senare år har man även skenbart lagt till en dimension genom att låta spelaren ta sig inåt i skärmen. I Kirbys fall handlar det om att han ibland kan hoppa bakom tygkulissen och syns bara som en liten utbuktning i densamma, ungefär som i det klassiska fallet när man ska gömma sig bakom en gardin och skorna sticker ut.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!