Eurogamer.se

Inazuma Eleven

Global fussball - Åh-nej

Renodlade sport- eller bilspel har aldrig varit min grej, utan jag har en förkärlek för spelen som tar de träiga simulatorerna och ger dem något extra.

Det kan röra sig om turboboostar eller missiler på en bil, eller varför inte superladdade skott i fotboll? Därför gillade jag den gamla skolans arkadfotbollsspel som ofta hade en brinnande fotboll i bakfickan.

Men någon gång efter att den förträffliga filmen Kung Fu Soccer släppts så slutade sådana spel vara i ropet, och spelvärlden togs över av fifor och pesar.

I Japan föddes den nya spelserien Inazuma Eleven för tre år sedan, och den har rönt stora framgångar med två uppföljare till Nintendo DS, ett sidospel till Wii och en animéserie. Och nu kommer det första spelet äntligen till Sverige. Vad jag har längtat.

Berättelsen kretsar kring den unge och fotbollstokige målvakten Mark, som drömmer stort och försöker få igång skolans lag. Det går trögt ända tills en ny elev hjälper till under en oväntad match mot distriktsmästarna. Och så börjar en resa mot de japanska mästerskapen, kantad av intriger, skurkaktiga motståndare och en hel del övernaturliga fotbollsfärdigheter.

Inazuma Eleven - Trailer

Ja, ni ser ju. Det låter som något från Buster och borde ju vara den ultimata fotbollsupplevelsen för mig. Men orosmolnen dyker upp nästan omedelbart. Mark visar sig vara sådär jobbigt klämkäck och entusiastisk som bara huvudroller i barnprogram kan vara. Oavsett hur jätteonda motståndarna är så står Mark på rättvisans och vänskapens sida.

Och så håller det på. Nya stjärnskottet Axel är tyst och plågas av en hemlighet, försvararen Jack är överviktig, lat och har dålig självkänsla, coachen Nelly är avståndstagande men vill bli omtyckt och superskurken Dark är världens mest ondskefulla människa, som inte drar sig för att försöka mörda barn och förgifta en hel stad för att vinna matchen.

Det blir inte bättre av att handlingen är så pass uppstyrd och linjär att till och med dialogvalen bara har ett godkänt svar. Om du väljer att inte svara enligt spelets önskemål uppmanas du helt enkelt att välja på nytt.

Men visst, jag kan egentligen förstå allt detta. Det är ju trots allt ett spel för barn, och det lär ut en del sunda - om än onyanserade och rätt uppenbara - värderingar. Synd bara att själva fotbollsavsnitten också lider av flera brister.

För det här är inget traditionellt fotbollsspel, och tur är väl kanske det med tanke på hur Nintendo DS är utformad. Nej, här sköts allt spelande via stylus-pennan. Du drar streck från spelarna till deras önskade mål, och trycker även dit du vill att en passning eller ett skott ska gå.

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!