Eurogamer.se

Warhammer 40.000: Dawn of War II - Retribution

Jag orkar inte

Warhammer 40,000 är från början ett figurspel från Games Workshop. Men figurspelet har även tagit plats på den allra finaste spelarenorna av dem alla, nämligen i din dator. Själv kom jag dock först i kontakt med serien förra året då jag hittade originalspelet billigt på den plånboksfarliga sommarrean hos Steam.

Retribution är den andra expansionen till Warhammer 40,000: Dawn of War II. Det är utvecklat av Relic Entertainment och är en självstående expansion, vilket innebär att du inte behöver originalspelet för att spela det. Riktigt trevligt är det också att notera att Relic den här gången har kastat ut Games for Windows i förmån för Steamworks.

Jag brukar alltid välja spelkaraktärer som jag själv tycker ser estetiskt vackra ut, oavsett om det är människor, troll eller andra varelser. En av de stora nyheterna i Warhammer 40,000: Dawn of War II - Retribution är att man kan spela kampanjläget med samtliga valbara raser, vilka den här gången är sex till antalet.

De är Eldar, Space Marines, Chaos Space Marines, Orks, Tyranids och de för expansionen helt nya Imperial Guard. Så chansen för att kunna välja en estetiskt tilltalande ras borde vara stor. Men efter mycket velande föll till slut valet på de bedrövligt fula orkerna.

Kampanjläget inleds med ett par uppdrag där du får lära dig grunderna i spelet. Du får grundligt träna på att söka skydd bakom fällda träd, uppgradera dina hjältar samt träna på olika taktiska val som du har nytta av i den fortsatta kampanjen. Mellan de olika nivåerna har du möjlighet att uppgradera dina hjältar med nya förmågor, samt välja nya vapen och rustningar till dem.

Själv är jag lite av en "mosa på utan att tänka"-spelare, så det här med att vara taktisk är inte det första jag tänker på när jag spelar ett nytt spel. Men ganska snart efter de inledande övningsuppdragen förstår jag att min brist på taktik inte kommer ge något annat än ond bråd död för mina fula orker.

Och mycket riktigt kom jag efter taktikinförandet förbi hindren som tidigare var totalt omöjliga att forcera. Retribution bjuder kanske inte på den absolut djupaste taktiska mångfalden, men det finns gott om valmöjligheter under spelets gång.

I spelet får du olika uppdrag att utföra. De består dels av huvuduppdrag, som du måste klara för att komma vidare i spelet, men även ett antal sidouppdrag.

De ger dels mer erfarenhetspoäng till dina hjältar och dels mer resurser som behövs för att köpa enheter och byggnader. Byggnader kanske är att ta i lite, men du kan åtminstone bygga ett kulsprutande minitorn som kan hålla dina fiender upptagna en kort stund.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!