Eurogamer.se

Assassin's Creed: Brotherhood - The Da Vinci Disappearance

Uppfinnare sökes

Toby tyckte att Assassin's Creed: Brotherhood var precis så bra som serien borde varit från början - och efter att nyss ha kört igenom enspelarberättelsen kan jag bara hålla med.

Nyligen släpptes också det första riktiga tillägget med den mystiska undertiteln The Da Vinci Disappearance - med både enspelar- och flerspelarinnehåll - och givetvis följer vi upp recensionen med att testa även detta.

Jag ska försöka att avslöja så lite som möjligt om själva handlingen men om du spelat Assassin's Creed 2 vet du redan att italienaren Ezio Auditore blir lönnmördaren över alla lönnmördare och jagar livet ur sina fiender samtidigt som en sällsam historia om Edens äpple och alltings ursprung uppdagas. I denna berättelse är mångsysslaren Leonardo Da Vinci en viktig person då han är upphovsman till allehanda uppgraderingar du får genom spelet.

En vacker dag, om du spenderat 90 kronor på PSN eller 800 MS-poäng på XBLA, så är dock tusenkonstnären försvunnen. Kvar står du med hans odugling till assistent (och tillika älskare), Salai, och försöker fundera ut varför någon kidnappat honom och om han inte lyckats ge ledtrådar till vem skurken kan vara.

Officiell trailer kring enspelarläget

I mina ögon är det de många tass- och smygelementen i Assassin's Creed-serien som är dess verkliga styrka och utmaning. När du tagit dig en bit in i spelet och samlat tillräckligt många hälsopoäng ska man klanta sig rejält om vakterna ska lyckas ha kål på dig - oavsett hur många de är. Istället är det de tidsbegränsade momenten som är kluriga - eller de där du ska utföra vissa handlingar utan att upptäckas.

Till min lycka består The Da Vinci Disappearance nästan uteslutande av sådana moment. Att väldigt mycket handlar om att få tag på Leonardos målade tavlor, kan jag avslöja. Men då en del moment går ut på att ta dig nära dem på en utställning utan att vakterna ser och andra om att pussla ledtrådar för att förstå vad det spegelskriftstokiga geniet, tycker jag mig få stor variation genom hela äventyret utan att alltför mycket slagsmålsaction är inblandat.

Upplösningen av detta lilla intermezzo har dessutom med huvudberättelsen att göra, så förutom att du får mycket extra för pengarna får du dessutom lite extra info gällande slutet - och kanske lite ledtrådar inför nästa del. Utan att säga för mycket råder jag dig att först klara spelet och först därefter köra detta tretimmarsäventyr som vacker final.

När det gäller flerspelardelen är jag något mindre entusiastisk men det beror mer på att jag inte tycker denna är samma fullträff, trots att det är påhittigt i sitt upplägg. Fyra nya karaktärer (inklusive harlekinen du tidigare tvingats öppna med Ubisoftpoäng), en ny karta och två helt nya spellägen borde dock övertyga dig som gillar att mörda i par. Dessutom låses de karaktärer som tidigare bara funnits med för förhandsbeställarna också upp.

Officiell trailer kring flerspelarläget

De två nya spellägena är dels Assassinate, vilket är ett läge helt utan kontrakt för 6-8 spelare och där är det bara att mörda på och stå sist kvar. Det intressantare av de två är dock Protect som är lagbaserat, med fyra man i varje lag, och går ut på att du antingen ska skydda eller lyckas lönnmörda en prominent person - vilket för tankarna till det fina flerspelarläget i Killzone 2 och 3. Av de två lägena är det senare klart mycket roligare och intressantare men - som sagt - det är ändå främst enspelarläget som gör detta DLC värt sina pengar.

Den nya kartan presenterar den klassiska fästningen i Spanien, Alhambra, och är både vacker och kul att spela i tack vare en välavvägd kombination av utomhus- och inomhusmiljöer - men om sanningen ska fram tycker jag nog att det är lite snålt med bara en extra karta.

Minst en till hade gjort paketet riktigt bra för både enmördar- och flermördarfantasten.

8 / 10

Assassin's Creed: Brotherhood - The Da Vinci Disappearance Jimmy Wilhelmsson Uppfinnare sökes 2011-03-15T09:30:00+01:00 8 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!