Eurogamer.se

Pro Evolution Soccer 2011 3D

3D-evolutionen vi har väntat på?

Pro Evolution Soccer 2011, PES 2011, släpptes under hösten till nästan alla format, med löftet om att de har förbättrat sig markant jämfört med de senaste åren.

Markus Thulin tyckte i alla fall i sin recension att de har skärpt sig, och nu återstår det att se ifall de har lyckats föra över magin till den nya bärbara konsolen Nintendo 3DS.

Jag har inte spelat årets konsolupplaga, men jag kan inte tänka mig att det är lika magert som i den här versionen. Det enda som finns att tillgå är träningsmatcher, Champions League, Master League, lokala matcher (via det trådlösa nätverket) och StreetPass.

På pappret låter Master League som något hållbart, fast det visar sig vara en fiktiv liga baserat på Champions League-lagen. Med andra ord kan du inte bli Premier League-mästare, vinna Scudetton och så vidare. Det enda som är baserat på verkligheten är mästarcupen.

Mer om Pro Evolution Soccer 2011 3D

Sedan tidigare vet jag att PES-seriens stora svaghet är bristen av licenser, men det hindrar ju inte Konami att härma ligaspelen på samma sätt som de gör med lagen. Som det känns just nu är det ren och skär lathet som visas upp i Pro Evolution Soccer 2011 3D, då det borde gå att skapa mer innehåll genom införandet av fler olika ligor.

Matcherna är dock det viktigaste, och tack vare 3D-grafiken borde det kunna bli något helt magiskt tack vare djupet. Problemet är bara att de perspektiv som nyttjar tekniken är mer eller mindre ospelbara.

Tänk dig samma kameraläge som finns i FIFA 11:s fantastiska Be a Pro-läge, fast att du istället för en specifik spelare styr hela laget. Ja, det innebär att du inte har någon som helst kontroll över spelarna som finns bakom dig, och det går bara inte att ha ett bra defensivt spel genom att enbart titta på radarn.

Efter att ha blivit totalt överkörd i ett antal matcher bläddrar jag vidare bland kameravyerna, och jag kommer fram till att det enda spelbara är att köra den klassiska tv-kameran - högt upp från sidan. Oturligt nog innebär det att 3D-effekterna är som bortblåsta, förutom när jag ska skjuta hörnor, frisparkar eller straffar. Då finns nämligen det där fantastiska djupet som gör att jag får mer kontroll över händelserna.

Se PES 2011 spelas på 3DS

När jag kör på med sidoläget märker jag tydligt hur pass dålig fysikmotorn och animationerna är. Samtliga spelare rör sig extremt stelt och nästan inget ter sig naturligt, utan det känns mer som ett arkadspel än en simulator. Flytet som finns med i de stationära konsolerna är som bortblåst.

Trots att Pro Evolution Soccer 2011 3D har en rolig StreetPass-funktion, som går ut på att din maskin spelar en snabbmatch mot någon annan i närheten utan din vetskap, kan jag bara inte förmå mig att hitta något positivt i denna utgåva. Tråkigt nog finns det ingen konkurrent ifall du enbart har en Nintendo 3DS, men jag råder dig ändå att vänta till hösten för att se vilka andra fotbollsspel som kan tänkas släppas då. Har vi tur kanske även Konami har skärpt sig med ett Pro Evolution Soccer 2012 3D.

5 / 10

Pro Evolution Soccer 2011 3D finns ute nu till Nintendo 3DS.

Pro Evolution Soccer 2011 3D Jonas Aronsson 3D-evolutionen vi har väntat på? 2011-04-12T12:00:00+02:00 5 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!