Eurogamer.se

Ghostbusters: Sanctum of Slime

Busting makes me feel ... bad!

Det är populärt med mindre spel på plattformar som XBLA och PSN där det går ut på att samarbeta med en eller flera kompisar framför teven i äventyr som exempelvis Castle Crashers, Scott Pilgrim versus the World och Lara Croft and the Guardian of Light.

Ingen av dessa titlar är särskilt avancerade och är därför mycket lätta att uppskatta för såväl nybörjare som spelveteraner, och att spelarna dessutom kan hjälpas åt för att ta sig vidare i spelen tror jag är anledningen till att dessa arkadspel uppskattas så mycket. För delad glädje är ju trots allt dubbel glädje.

Och glädje var precis det jag kände när jag först hörde talas om Ghostbusters: Sanctum of Slime. Ett lättillgängligt spel för upp till fyra spelare sett rakt ovanifrån där spelarna tog sig an rollen som spökjägare i samma stil som Bill Murray gjorde i åttiotalsfilmerna lät bara för bra för att vara sant.

Det var det tyvärr också, och efter att ha spelat den färdiga produkten är de enda känslorna jag fått av spelet tyvärr besvikelse och frustration, på grund av den obalanserade svårighetsgraden.

Den första besvikelsen kom redan när man skulle välja karaktär. Även om Peter Venkman och de andra klassiska karaktärerna är med i det mediokra historieberättandet – som sker genom stillbilder med pratbubblor som direkt hämtade ur en serietidning – så är de inte spelbara under själva äventyret.

Istället får du och dina vänner spela som aspirerande spökjägare som aldrig kommer upp i samma klass som de välskrivna karaktärerna från filmerna – trots att de drar halvroliga kommentarer titt som tätt.

Väl inne i spelet gäller det att rensa spöken genom att peka den högra analoga spaken på handkontrollen mot fienderna samtidigt som du förflyttar din karaktär med den vänstra spaken, och här kunde kontrollen ha varit mer följsam.

Den enda twisten är att man har tre olika vapen till sitt förfogande, och det gäller att växla mellan dem beroende på vilka fiender du möter. Det blir dock aldrig svårare än att använda det rödfärgade vapnet mot rödnyanserade gastar, gult mot gula fiender och blått mot de blå.

Vapnen har förvisso olika egenskaper – ett avfyrar skott som studsar mot väggar, ett annat slöar ner fienderna och det tredje är den klassiska strålkanonen – men det är bara i något enstaka fall man behöver tänka på denna detalj.

Kommentarer (2)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!