Eurogamer.se

Red Faction: Battlegrounds

En ogästvänlig röd planet

Red Faction må vara en av THQ:s största spelserier, men den kan knappast räknas till någon av de gigantiska varumärkena i spelvärlden.

Trots - eller kanske just på grund av - detta faktum väljer de nu att använda just detta varumärke i ett nedladdningsbart spel som egentligen inte har något samband med något av de Marsbaserade skjutspelen.

Red Faction: Battlegrounds är istället ett fordonsbaserat onlinespel där jag från ett fågelperspektiv försöker tillintetgöra mina fiender på en handfull trånga och rakt igenom ointressanta banor.

Det börjar åtminstone lovande när jag ger mig in i träningsläget för en spelare och på ett femtontal banor lär mig hantera fordonen och de olika tillgängliga vapnen mot en strid ström av datorkontrollerade fiender.

Med vänster spak kontrollerar jag mitt fordon medan höger spak styr skjutriktningen, och utöver grundvapnet i respektive enhet finns det ett par specialvapen jag plockar på mig när de dyker upp.

Dessa träningsbanor är dock över alltför snabbt; för mig tog de bara runt en timme att spela igenom trots flera omspelningar för att förbättra mina resultat. Nu är ju detta i första hand ett onlinespel så det är naturligt att huvudfokus ligger där.

Väl i flerspelarläget blir det dock tyvärr sämre snarare än bättre. Det tar ungefär lika lång tid för mig att tröttna på detta spelläge, trots att jag möter levande motståndare och det därför i teorin borde kunna bjuda på utmaningar som håller betydligt längre.

Banorna ser relativt tråkiga ut och innehåller ingen som helst variation trots försöken med ett antal utplacerade explosiva element - och med fyra spelare på samma bana handlar mycket om tur och att försöka komma överens med den bråkiga kameran.

Turfaktorn är betydande eftersom specialvapen bara dyker upp då och då och det gäller att hamna nära dem vid just det tillfället. Och när jag sprängts i bitar är det bara att hålla tummarna att jag inte skall återupplivas precis bredvid en fiende med vapnen redo.

Ett uppgraderingssystem där jag stiger i graderna och förbättrar egenskaperna hos mina fordon lyckas inte heller hålla mig kvar; det enda som kan tänkas göra det är att spela fyra personer framför samma tv då det som brukligt ger en extra krydda att besegra vännerna. Är man bara två eller tre så kan resterande platser fyllas av onlinespelare, men risken att detta missbrukas är uppenbar.

Spellägena är de förväntade med exempelvis Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag och King of the Hill - och när vi spelar i lag blir det faktiskt lite roligare. Dock grumlas nöjet av mina misstankar att min lagkamrat samarbetar mer med motståndarna än med mig.

Fans av Red Faction har inget att hämta här - och för dem som gillar små nedladdningsbara spel finns faktiskt många bättre alternativ än denna bagatell.

5 / 10

Red Faction: Battlegrounds Gabriel Johansson En ogästvänlig röd planet 2011-04-13T12:00:00+02:00 5 10

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!