Eurogamer.se

Rush'n Attack: Ex-Patriot

Dags att åter igen besegra Rush'n:s

Jag vet inte hur många som kommer ihåg Konamis arkadklassiker Green Beret från 1985, men om du gör det minns du det förhoppningsvis under dess amerikanska alias Rush'n Attack. Eller Russian Attack, som spelet förmodligen hade hetat om det inte funnits någon myndighet som granskar TV-spel och dess innehåll.

För även om det sidscrollande actionspelet till stor del gick ut på att springa runt och attackera fiender med kniv var det utan tvekan det faktum att spelaren stred mot ryska soldater som gav hemversionerna av spelet dess dolt kontroversiella namn.

Även om originaltiteln redan fått en spirituell uppföljare i och med MIA: Missing in Action, är det först nu till XBLA och PSN som spelet får en officiell uppföljare med orden Rush'n Attack i titeln.

Vid en första anblick kan Rush'n Attack: Ex-Patriot verka som ett nytt spel i Metroidvania-genren, inte minst då spelets grafiska design påminner mycket om Shadow Complex. Detta antagande ligger inte allt för långt från sanningen.

Spelet kontrolleras nämligen på ett snarlikt sätt. Du springer runt i en tvådimensionell värld där du med ett klick på selectknappen kan få upp en karta över hela banan du befinner dig på. Det finns hemligheter i gömda vrån att samla på, och du får tillgång till ett fåtal föremål såsom gasmask och glasögon för mörkerseende som öppnar upp nya vägval allt efter spelets gång.

Skillnaden är att detta är ett betydligt mer linjärt spel än Shadow Complex, på både gott och ont. Att äventyret är indelat i banor skvallrar en hel del om att titeln inte innehåller särskilt mycket återbesökande av tidigare miljöer, samtidigt som det också leder till mindre fritt utforskande och problemlösande.

Tempot är även det annorlunda, och det gäller att hitta en god balans mellan action och smygande. För likt Solid Snake tjänar du här på att hålla dig gömd i skuggorna, trippandes på tå, även om spelets huvudperson likt en mördarmaskin skär halsen av fienderna så fort du kommer i närheten av dem istället för att obemärkt passera förbi dem som i Metal Gear.

Vid vissa tillfällen blir du dock tvingad in i strid och måste använda kniv eller skjutvapen mot fienderna istället för att smyga dig på dem. Dessa delar bjuder på en ordentlig tempohöjning och större utmaning då ryssarna är starka och antalet skott du kan använda per vapen är oerhört begränsat. Kontrollen lämnar dock en hel del att önska, och det är svårt att få upp det flyt Vatra Games troligen haft för avsikt i dessa moment.

Jag gillar faktiskt tempoväxlingarna och det linjära upplägget i Ex-Patriot även om de inte fungerar optimalt, och tycker att detta är en välbehövlig avstickare från den klassiska Metroidvania-formulan. Spelet känns både som en frisk fläkt och en tillbakagång till åttiotalet på samma gång tack vare dessa element.

En trailer för Rush 'N' Attack: Ex-Patriot

Tyvärr är upplevelsen långt ifrån finslipad, och titeln lider av lite för många brister. Svårighetsgraden är obalanserad, musiken såväl som fiender och bossar är slätstrukna, miljöerna är enformiga och handlingen där du ska rymma från ett ryskt fängelse och stoppa ryssarnas experimenterande med supersoldater och kärnvapen känns horribelt dålig och klichéartad.

Upplevelsen dras ständigt med en överhängande känsla av låg budget, och flera detaljer lyckas inte riktigt klaffa med varandra. Detta får mig titt som tätt undrandes om spelet verkligen är helt färdigutvecklat.

Trots detta hade jag stundtals riktigt kul med Rush'n Attack: Ex-Patriot. Gillar du genren och kan leva med den trubbiga ytan kan det vara värt att ta en titt på detta XBLA-spel.

Förvänta dig bara inget mästerverk.

5 / 10

Rush'n Attack: Ex-Patriot finns nu ute till Xbox 360 och PlayStation 3 via Xbox LIVE Arcade och PlayStation Network.

Rush'n Attack: Ex-Patriot Kristoffer Nyrén Dags att åter igen besegra Rush'n:s 2011-04-15T11:00:00+02:00 5 10

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!