Eurogamer.se

Eurogamers Topplista - spel från böcker

De åtta bästa spelen från bokmanus

I "Eurogamers Topplista" rangordnar vi på Eurogamer.se det vi anser vara de bästa spelen utifrån ett givet ämne.

Denna gång handlar det om spel baserade på bokmanus.

Håller du med? Vet vi inte vad vi pratar om? Har vi helt fräckt glömt någon given titel? Skäll, gnäll eller ös beröm och hjälp oss skapa världens mest korrekta topplistor.

Spel som bygger på film är vi vana vid. Spel som bygger på böcker borde vi delvis också vara vana vid men det är sällan lika uppmärksammat som filmlicensen, förmodligen för att de senare oftast blir till samtidigt som filmen.

Men visst finns det utmärkta spel, både från förr och nu, som baserats på böcker. Möjligen kan vi ana att det var vanligare att göra spel av böcker förr än nu. Vad kan det bero på, tro?

De 8 bästa spelen från bokmanus, plats 8-5

8. Dante's Inferno (EA, 2010)

8

Okej, jag gav inte Dante's Inferno ett jättebetyg när recensionen begav sig, delvis för att det var lite väl likt God of War III som släpptes ungefär samtidigt i början av 2010.

Men jag vill på detta vis ge kudos till Visceral Games som vågade sig på den gamla bok som än i dag ligger som grund för vår syn på Helvetet.

Visst känns det som att Gustave Dorés etsningar vaknat till liv?

7. Prisoner of Ice (Infogrames, 1995)

7

H.P. Lovecraft skrev aldrig någon bok som hette Prisoner of Ice. Men han skrev en bok som heter At the Mountain of Madness som bildat bakgrund för Infogrames pc-spel - som för övrigt var det första jag skaffade på cd-skiva.

Man kan tycka vad man vill om Cthulhu-myten - men tillsammans med nazister och iskalla Antarktis är det en mysig liten historia. Och så kan du fnissa lite när norrmannen Björn Hamsun sjunger "Jag har aldrig älskat nägon".

Prick, ring, svenska, norska - what's the difference?

6. The Lord of the Rings, Vol. 1 (Interplay, 1990)

6

Tro det eller ej men det gjordes spel kring Sagan om Ringen även innan Peter Jackson bestämt sig för hur alla karaktärer och monster ska se ut. Interplay släppte två spel med samma namn; ett utmärkt till Windows och Amiga 500 och ett värdelöst till Super Nintendo.

The Lord of the Rings, Vol. 1 är ett RPG sett uppifrån i vilket du tar dig igenom första boken - med vissa avsteg från berättelsen för att leverera mer spelbarhet.

Spelet följdes upp av en andra del som bara dök upp till pc - och sen blev det tyvärr aldrig någon upplösning på det hela. De flesta av oss vet dock hur det slutar.

5. Hitchhiker's Guide to the Galaxy (Infocom, 1984)

Om du känner till en studio som heter Infocom är chansen stor att ditt slutbetyg i gymnasiet också pendlar mellan 1-5. Detta bolag var extremt kultförklarat under stora delar av 80-talet och gjorde textbaserade äventyrsspel med namn som Zork, Leather Goddesses of Phobos - och Hitchhiker's Guide to the Galaxy från boken med samma namn av Douglas Adams.

5

För den moderne spelaren är det svårt att förklara tjusningen med att glo på en text som försöker beskriva rummet och sedan skriva "get gun" och se vad resultatet av din handling blir. Infocoms verk var dock omgärdade av en stor portion humor av det slag som kanske inte står sig lika väl i dag.

Kanske fick spelet en extra kultknuff av att författaren faktiskt själv var med att skriva manus och utforma speldesign. Något som var hyfsat svårt med exempelvis Inferno.

Kommentarer (10)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!