Eurogamer.se

Yar's Revenge

Hämnden är inte ljuv

Yars' Revenge släpptes första gången till Atari 2600 år 1982, och har därefter släppts i ett antal nyutgåvor till diverse spelplattformar. Men det är först nu som vi får uppleva klassikern i full HD-upplösning, den här gången utvecklad av Killspace Entertainment.

Eftersom jag aldrig spelade originalet försökte jag att sätta mig in i det genom att spela det på Ataris hemsida. Efter att ha känt på det i någon timme kände jag mig redo att se vilka underverk nästan 30 år kan ge ett spel.

Jag startar i gång spelet och ser en ganska snygg retrodoftande meny och känner att det här är ett spel jag kommer att gilla. Men när jag tagit mig in i spelet och startar upp första banan blir jag osäker på om det verkligen är rätt spel.

Jag får avsluta kampanjen för att gå tillbaka till titelmenyn och väl där konstatera att spelet faktiskt är Yars' Revenge och att nyutgåvan absolut inte har någonting mer än titeln gemensamt med originalet.

Nyutgåvan är ett traditionellt rälsstyrt tvåspaksflygskjutarspel där du ser din karaktär bakifrån. Du styr Yar med den vänstra styrspaken medan du siktar med den högra spaken.

Detta kontrollschema är långt ifrån optimalt och här tycker jag att utvecklarna borde ha hittat ett bättre sätt att kontrollera spelet på. Varför inte som i det nästan 20 år gamla Psygnosis-spelet Novastorm där siktet alltid är i mitten? Som det är nu flyger Yar mer än gärna upp i vänstra hörnet av skärmen medan siktet fladdrar iväg till motsatt sida. Bakgrunderna är visserligen snygga, men då de knappt interagerar på själva spelet känns de snart väldigt överflödiga och smått irriterande.

De 15 första minuterna från Yar's Revenge

Då jag är måttligt road efter enspelarkampanjen ger jag ändå flerspelarläget en vettig chans med förhoppning att spelet ska överraska mig. Men jag inser ganska snabbt att flerspelarläget enbart finns där för att två personer samtidigt ska kunna dela på frustrationen.

Har du inte fått nog av spellägen bjuder Killspace Entertainment på ytterligare ett antal utmaningar. Det mest spännande läget av dessa är det som går ut på att få så många dödskjutningskombinationer som möjligt i rad, och tappar du kombinationstempot kommer spelet att börja plocka liv från din hälsomätare.

Med ett kampanjläge som är över på en halv kväll, en i princip ostyrbar kontroll och med ett par onödigt inklämda bonusspellägen lämnar Yars' Revenge absolut ingenting kvar i mig.

Seså, cirkulera, det finns ingenting mer här att se!

3 / 10

Yar's Revenge Roberth Läckström Hämnden är inte ljuv 2011-04-24T20:00:00+02:00 3 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!