Eurogamer.se

Hamilton's Great Adventure

Ett makalöst äventyr

Svenska utvecklaren Fatshark är tillbaka efter Lead & Gold (7/10) och Bionic Commando: Rearmed 2 (8/10). Den lilla kreativa gruppen har lagt om svängarna ordentligt, och har nu vänt sig från tredjepersonsaction och högintensivt plattformshoppande, till hjärnnötande Indiana Jones-inspirerat pusseläventyr i Hamilton's Great Adventure.

Du är Ernest Hamilton, en äventyrare av rang – pensionerad och dammig – som sitter i tryggheten av sitt hem i sin stol och återberättar sina äventyr han haft genom sitt liv för sitt barnbarn. Där börjar äventyret som tar dig genom över 60 banor fördelat över fyra olika delar av världen, i jakten på något kallat en "fluxatron" som stulits från Hamiltons partner. Vi får se banor inspirerade av bland annat djungel, sandig öken och snöiga berg i djupaste Himalaya.

Det är med stor iver jag sätter mig ner med Hamilton (utan att försöka få för många felaktiga mentala bilder av Stellan Skarsgård) i ett försök att ta mig an de kluriga banorna tillsammans med min trogne papegoja Sasha. För efter de senaste årens äventyrsboom med Uncharteds Nathan Drake och den nya Indiana Jones-filmen, är det kanske inte så konstigt att 30-talets matinéer åter blivit så populära bland ungdomar och vuxna.

Hamilton's Great Adventure

Ernest Hamilton drar också han sitt strå till denna nu vidsträckta stack. Kombinationen äventyr, pussel och hjärngympa tilltalar mig och flera gånger drar jag på smilbanden åt spelets charmighet. Det känns lite som att Fatshark-teamet hela tiden sitter bredvid mig och ler med glimten i ögat.

Konceptet är enkelt. Du ska manövrera Hamilton och Sasha tvärs genom faror och hinder i jakten på fluxatronen, men tro inte att det blir en enkel promenad i parken. En del banor blir ordentligt stora och komplexa och då gäller det verkligen att utnyttja Sasha till fullo då din bevingade partner hjälper dig att samla skatter, "pulver" för Hamiltons specialkrafter och framförallt manövrera spakar och kontakter för att hjälpa dig framåt.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!