Eurogamer.se

Magic: Duels of the Planeswalkers 2012

Spelar sina kort rätt

För en gammal avdankad Magic-spelare som jag framstår Magic: the Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012 som en helt fantastisk idé. Jag slipper alltså lägga ut en massa pengar på att samla kort? Jag kan sitta hemma i min bekväma soffa och spela istället för att trängas under sena kvällar i förrådsutrymmena hos den lokala spelbutiken?

Det låter nästan för bra för att vara sant, men i det stora hela är det precis vad man får via Stainless Games tolkning av det populära kortspelet.

Det märks att utgivarna tagit intryck av populariteten hos spelets föregångare från 2009. Att spelet är uppenbart mer påkostat och det samtidiga släppet på alla de tre stora målplattformarna signalerar tydligt att man är mer säker på sin produkt. Årtalet i titeln ger dessutom en tydlig vink om att vi kommer se fler versioner framöver, och då kortspelet Magic periodiskt expanderas med nya kort och reviderade regeluppsättningar känns detta ganska naturligt.

Den viktigaste skillnaden gentemot det förra spelet är de nya korten, totalt tio nya färdigbyggda kortlekar och 16 extra kort för varje lek kan låsas upp. I jämförelse med att köpa riktiga kort känns det väldigt generöst, då en enda "riktig" färdigbyggd kortlek kostar mer än Duels of the Planeswalkers. Kort och kortlekar som låses upp kan sedan användas i både en- och flerspelarlägena, av vilka det också finns fler av i denna version.

1

I det nya Archenemy-läget slåss tre spelare mot en mäktig fiende.

Förutom det sedvanliga kampanjläget finns det nu också två extra kampanjdelar, Revenge och Archenemy. I Revenge-kampanjen har fienderna uppdaterats med bättre kort och i den mer annorlunda Archenemy-kampanjen spelar man tre mot en. Fienden utgörs av en AI-styrd motståndare som begåvats med extra många livspoäng samt en kraftfull extraförmåga som byts varje runda, och tremannalaget kan utgöras av både spelare och AI-styrda medhjälpare.

Flerspelarlägena är de vanliga som man kan förvänta sig i ett Magic-spel, och upp till fyra spelare kan mötas i alla mot alla-matcher, eller i lag två mot två. Det finns inte mycket mer att tillägga om dessa än att de fungerar mycket bra och ger en mycket bra Magic-upplevelse.

Duels of the Planeswalkers 2012 erbjuder en trevlig uppdatering av ett redan bra spel. Grafiken är förbättrad, kampanjläget presenteras mer som en sammanhängande berättelse och gränssnittet under matcherna känns smidigare. Rent subjektivt tycker jag mer om korten i denna versionen, men det är kring hanteringen av korten som jag ser de största bristerna.

Ett viktigt moment i Magic är lekbyggandet och då man är begränsad i hur man kan bygga om lekarna känns den strategiska delen rumphuggen. För enspelarläget är detta något av ett problem, då de initialt tillgängliga lekarna är dåligt anpassade till att möta de första motståndarna. Jag upplevde att kampanjen blev enklare och enklare ju fler lekar jag hade till mitt förfogande ochde sista halvan av kampanjen fick lite av sten-sax-påse-känsla över sig. Valde jag rätt lek blev matchen kanske lite väl lättvunnen.

Ett annat inte så väl fungerande inslag är nyheten Archenemy, där många av fiendens specialförmågor känns obalanserade. De är så kraftfulla att du som spelare tvingas till väldigt defensiva spelstilar, och på det hela taget blev det mer frustrerande än storslaget. Upplägget har trots allt potential och jag ser fram mot framtida inkarnationer.

I min mening är Duels of the Planeswalkers 2012 den mest tillgängliga versionen av Magic: the Gathering. Erfarna Magic-spelare kommer känna sig begränsade av att de färdigbyggda lekarna är så pass låsta, men jag har ändå haft roligt när jag spelat. Spelets huvudsakliga brister ligger i enspelarlägena, men det är ändå väldigt prisvärt.

7 / 10

Magic: Duels of the Planeswalkers finns ute nu via Xbox Live för 800 MS-poäng, eller via PlayStation Network och PC-hämttjänster för 90 kronor

Magic: Duels of the Planeswalkers 2012 Mikael Lindberg Spelar sina kort rätt 2011-06-26T15:00:00+02:00 7 10

Kommentarer (7)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!