Eurogamer.se

Puzzle Dimension

Svenskt pusselspel med många dimensioner

Alla har vi våra sätt att påbörja en semester. Personligen gillar jag att glida igång försiktigt, återupptäcka soffhörnet och känna pulsen sakta in. Helst gör jag detta i sällskap av något litet kul spel, varför inte ett kulspel (tack för ingressen, Lena Nyman)?

I Puzzle Dimension från svenska Doctor Entertainment styr du just en kula genom tredimensionella, labyrintliknande banor. Upplägget är väldigt enkelt; målet för varje bana är att samla ett antal blommor och därigenom låsa upp portalen som leder vidare till nästa nivå. Styrningen är också enkel, du kan rulla kulan längs med underlaget och så kan du hoppa.

Vägen fram är däremot desto svårare, då labyrinterna är konstruerade av plattor med olika egenskaper. Vissa faller sönder när kulan passerar, andra är is-täckta och omöjliga att styra på. Successivt introduceras fler och fler varianter och ganska snart krävs en del funderande för att hitta en väg som tar dig förbi samtliga blommor och sedan till portalen.

För att ytterligare utmana, kröker sig labyrinterna i alla tre dimensioner och beroende på hur du tar dig fram ändras vad som är upp och ner. Riktningar blir relativa och det som i ena stunden är en vägg kan i andra stunden bli ett tak eller ett golv.

Till detta finns även ett poängsystem. Du får poäng genom att rulla över en platta för första gången och täcker du in många plattor fort nog ökar en poängmultiplikator så att varje platta blir värd mer och mer.

Det glädjer mig att det finns svenska spelutvecklare med sådan känsla för kvalitet som Doctor Entertainment uppvisar med denna titel. Grafiken är vacker, ja snudd på fantastisk, och allt ackompanjeras av trendigt retroinspirerad musik. Grafikmotorn stöder dessutom stereoskopisk 3D och ger möjligheten att välja bland flera olika grafiska teman för labyrintplattorna, vilket säger något om hur viktigt estetiken är för utvecklarteamet.

Lika gediget känns arbetet med banornas utformning. Svårighetsgraden ökar i lagom takt och aldrig någonsin känns lösningen på en bana långsökt (när du väl hittat den). Om du inte siktar på att få höga poäng kan du ta dig an banorna i egen takt, vilket gör spelet till en lugn och avstressande upplevelse.

Alla dessa kvaliteter till trots blir jag aldrig riktigt fast. Kanske är det avsaknaden av topplistor i PSN-versionen som gör att jag inte hittar något incitament att få höga poäng. Kanske är det att banorna återanvänder grafik och tidigare hinder i så hög utsträckning att varje ny kombination känns lite väl uppenbar.

Oavsett måste slutsatsen ändå bli att Puzzle Dimension är ett bra spel som står sig väl i pusselsegmentet på PSN. Vill du jaga poäng och jämföra resultat med dina kompisar är Steam-versionen att föredra, men då går du å andra sidan miste om chansen att njuta av grafiken på din 3DTV.

7 / 10

Puzzle Dimension Mikael Lindberg Svenskt pusselspel med många dimensioner 2011-07-04T14:00:00+02:00 7 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!