Eurogamer.se

Galaga Legions DX

Rymdskjutare på (a)steroider

Namco Bandai har god vana av att skapa nyversioner av gamla klassiker, inte minst bevisat av det fantastiska Pac-Man Championship Edition DX (10/10) som kom förra året. Nu har turen (återigen) kommit till uråldriga arkadskjutaren Galaga, och liksom för Pac-Man är det en ordentlig blandning av gammalt och nytt.

Precis som tidigare styr jag mitt rymdskepp och har som mål att skjuta de fiender som dyker upp. Numera kan jag dock röra mitt skepp fritt över skärmen och fienderna kan också dyka upp var som helst, även om jag förvarnas om både plats och rörelsemönster med ljusmarkeringar.

Fienderna är också många - stundtals rent enormt många faktiskt - och det är lätt att bli lite överväldigad till en början. Men ganska snart får jag in tekniken och lyckas snabbt ta kål på de gruppledare, och när de dör förintas hela gruppen med fiender.

Just att vara snabb med att ta kål på fienderna är nämligen hela poängen, för Galaga Legion DX är inte ett särskilt svårt spel att ta sig igenom utan utmaningen ligger i stället i att samla i hop så höga poäng så möjligt genom smart manövrerande och skjutande.

Det hela ackompanjeras av neonlysande grafik och pulserande musik, och den närmast hypnotiska effekten från Pac-Man Championship Edition DX känns igen när jag får till flytet och fienderna exploderar i småskärvor runt omkring mig i en rasande takt. Tyvärr är det över lite för snabbt; de nio banorna hade gärna fått vara fler och de 5 omgångar de består av vardera kunde gott vara längre.

Mer tillfredsställande blir det när jag vid vissa tillfällen kan suga in något dussin fiender och istället få dem att kämpa med mig, vilket utökar mina något klena standardkanoner till ett massivt bombardemang som äter sig genom vågorna av fiender.

Galaga Legions DX kommer till XBLA och PSN

Då blir det för en stund lättare att hitta utrymmena på skärmen där jag är säker och samtidigt kan komma åt bomberna och mini-bossarna (de tidigare nämnda gruppledarna), men ständig rörelse och rätt riktning på kanonerna är ändå ett måste för ett effektivt spelande.

Hur effektiv min framfart är kan dock diskuteras. Som jag nämnde ovan är det knappast svårt att överleva i Galaga Legions DX men däremot svårt att få till höga poäng, och det är något som står klart med smärtsam tydlighet när jag kikar på high score-listan efter en bana jag tyckt mig klara närmast perfekt. Då kommer det bekanta suget efter "bara en gång till" och jag sugs in i detta audiovisuella spektakel på nytt.

Något nytt spel i klass med Pac-Man Championship Edition DX är det dock inte då varken grundmekaniken eller suget att komma tillbaka är lika starkt, men en intressant och klart underhållande nyversion är det likväl.

7 / 10

Galaga Legions DX Gabriel Johansson Rymdskjutare på (a)steroider 2011-07-06T12:00:00+02:00 7 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!