Eurogamer.se

The Tiny Bang Story

Ett delikat litet pusselpaket

Det är sommar och jag sitter inomhus, närmare bestämt för att spela The Tiny Bang Story från Colibri Games. Ett "charmigt peka och klicka-spel till PC", har jag blivit sagd. Ute skiner solen, familjen leker i parken och jag känner en viss press att bli klar snabbt med genomspelningen så jag kan ta itu med semestersysslorna.

Förväntanslöst klickar jag på ikonen som startar spelet och plötsligt tar sommaren ett steg in i rummet. En värld, som skapad genom ett kärleksfullt samarbete mellan Studio Ghibli (gänget bakom filmerna Min Granne Totoro och Kikis Expressbud) och Amanita Design (Machinarium), målas upp framför mig och snart försvinner alla tankar på vad som finns utanför mitt fönster.

Spelet öppnar med en vy av foten på vad som verkar vara ett märkligt tornliknande hus. Bilden är utsökt målad, fylld med detaljer och färger. Lite försynt indikerar spelet att jag borde klicka på något som ser ut som en pusselbit, gömd som en del av målningen.

Successivt introduceras jag till spelets olika moment, där huvuddelen består av att hitta föremål i bilder. Då och då avlöses jakten av ett pussel, det kan vara en variant på ett femtonspel eller ett pussel i ordets traditionella betydelse. Genom lösandet av dessa och genom att samla vissa förbestämda uppsättningar föremål tar spelet mig vidare till nya platser och nya pussel.

Mer om The Tiny Bang Story

Att sitta och titta fokuserat på dessa vackra landskap, ackompanjerat av ljuv musik, är väldigt avslappnande, ja nästan meditativt. Jag förlorade mig flera gånger i spelandet och timmarna bara försvann utan att jag märkte något.

När spelet väl tar slut, vilket det gör på samma försynta sätt som det startade, ställer jag mig upp med ett leende på läpparna och släpper ifrån mig en välmående suck. För en stressad småbarnsförälder är det här spelet sannerligen balsam för själen.

Ska man säga något negativt skulle det vara att pusseldelarna inte är speciellt innovativa. Har du spelat något spel i Professor Layton-serien, eller kanske Telltales Puzzle Agent, kommer The Tiny Bang Story att te sig primitivt. Frågan är dock om detta spelar någon roll, då spelets mysiga atmosfär nog skulle brytas av allt för komplicerade delar.

Sammanfattningsvis tror jag The Tiny Bang Story kommer att glädja alla som gillar peka och klicka-spel och som tilltalas av sagoboksestetiken. Jag tror det är ett spel som gör sig extra bra nu på sommaren med sina ljusa färger och luftiga musik. Det är inte fasligt långt, drygt fem timmar om man inte stressar, men känslan sitter i desto längre.

Notis: En av grafikerna på Avalanche Software/Disney Interactive Studios har på sin privata blogg noterat att en viss bild i spelet påminner mycket om något han själv ritat och publicerat på Deviant Art. Eurogamer är medveten om diskussionen, men då den inte har mynnat ut i någon dispyt i juridisk bemärkelse tar vi inte hänsyn till den i recensionen.

8 / 10

The Tiny Bang Story Mikael Lindberg Ett delikat litet pusselpaket 2011-07-08T11:00:00+02:00 8 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!