Eurogamer.se

Backbreaker Vengeance

Kotknäckarnas favorit

Amerikansk fotboll är fortfarande en väldigt liten sport i Sverige, och bortsett från Electronic Arts årliga Madden-spel får vi inte se något annat på våra breddgrader. Det tänker dock 505 Games sätta stopp för genom släppet av Backbreaker Vengeance till Xbox 360.

De med lite kunskap inom genren känner säkert igen namnet Backbreaker, då det tidigare har släppts ett sådant spel i svenska butiker. Titeln siktar sig in på mer arkadaction än simulation, vilket säkerligen bidrar till ett utökat intresse i Europa.

Det bjuds på tre stycken olika lägen, och först ut är Tackle Alley. Där handlar det om att undvika tacklare eftersom du ska springa från ena sidan till den andra med din boll.

Till en början är det en ganska öppen plan med få motståndare, men ju fler utmaningar som du klarar, desto svårare blir det. Du har på dig fem gånger att klara en omgång, som är hela fem stycken per utmaning. Lägg till att det är 20 stycken uppdrag, och du har en hel del spelande framför dig.

Detta är helt klart det roligaste läget att spela helt ensam, då jag konstant får variera mig samtidigt som det blir riktigt utmanande med smalare korridorer och mängder med motståndare som tacklar på olika sätt. Tack och lov har NaturalMotion Games lagt in färgkoder som gör att jag har en realistisk chans att ta mig till mål.

Vengeance är uppdelad i samma typ att struktur, fast med skillnaden att det är du som ska tackla ner bollhållaren. Till en början är också detta ganska trevligt, men det känns både tråkigare och lättare att nå resultat. Slutligen blir jag bara less och väljer att gå vidare till något annat.

Backbreaker: Vengeance - lanseringstrailer

Sista läget är Supremacy, och det är utan tvekan den svåraste utmaningen. Första vågen börjar alltid med att alla håller i en boll, och den som får minst poäng (du får sådant genom att plocka upp poängcirklar, göra stunter och komma i mål) blir ensam tacklare vid nästa omgång. Den personen måste då lyckas tackla någon annan för att få springa med bollen igen. Vinnaren blir den som har flest poäng när utmaningen är över.

Supremacy är som klippt och skuren för ett flerspelarläge, och när jag loggar in via Xbox Live hittar jag snabbt andra att tävla mot. Du kan också köra de två andra varianterna, men det blir aldrig lika roligt som just detta.

Tyvärr finns det inget stöd för delad skärm, vilket känns extremt konstigt då jag och några vänner var beredda på att kunna spela mot varandra istället för att bara jämföra poäng från andra omgångar.

Just detta sammanfattar hela Backbreaker Vengeance - Det har en bra spellängd och generellt sett mycket underhållande, men lider smått över att inte alltid kännas helt genomtänkt samtidigt som det är ganska avskalat för att ha ett pris på 1 200 Microsoftpoäng.

6 / 10

Backbreaker Vengeance Jonas Aronsson Kotknäckarnas favorit 2011-07-28T17:30:00+02:00 6 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!