Eurogamer.se

Madden NFL 12

Rättfärdigar nyheterna ett fullpris?

Förra året återupptog jag bekantskapen med en gammal vän i form av Madden NFL 11, det första Madden jag har spelat sedan slutet av 90-talet, och jag älskade det. Givetvis tycker vår käre chefredaktör att det är en utmärkt idé att jag ska ta årets iteration av den ultimata simuleringen av amerikansk fotboll, och självklart börjar tankarna att rulla:

- "Var min lyriska beskrivning av förra årets del en produkt av mitt 14-åriga uppehåll från serien?"

- "Är detta bara en uppdatering till överpris eller rättfärdigar nyheterna ett fullpris?"

- "Har de lagt in handdukspiskning i omklädningsrummet som minispel?"

Med Madden NFL 12 väl i maskinen tänker jag börja på samma sätt som förra gången och putsa lite på mina färdigheter, bara för att upptäcka att det utmärkta träningsläget från förr nu är borta. De gamla övningarna är nu ersatt med rudimentära uppställningar på plan och det bara är att kasta på för att samla poäng.

Det finns inga mål för att klara övningen än att få fer poäng än datorspelaren. Detta är från start ett minus i mina ögon, då det inte är alla som har spelat Madden innan och nya spelare får ingen vägledning alls. Eller så antar de helt enkelt att denna del är för hängivna följare av serien som inte behöver någon introduktion.

Nåja, det är bara att hoppa in på djupa sidan av poolen och börja spela matcher direkt. Du kommer lära dig lika mycket där, om inte mer än från träningsläget.

När det kommer till själva spelfunktionerna och hur du spelar matcherna har inte speciellt mycket förändrats. Du kan spela uppvisningsmatcher samt delta i löst hållna turneringar både lokalt och online. Men precis som förra året är det spelformerna med lite persistenta kvaliteter de allra roligaste.

Madden NFL 11 tacklar konkurrensen

Även bland dessa har inte mycket förändrats, utan de som fanns förra året är med i år med några små förändringar. Men är du inte en extremt entusiastisk Madden-spelare är det frågan om du kommer märka av dessa nyheter. Du blir matad med information om nya funktioner under laddningstiderna, men i praktiken känns de inte alls lika stora som Electronic Arts vill få oss att tro.

Som sagt är de lägena med känslan av långtgående mål och permanent progression de som är klart roligast. Till en början har vi Franchise där du tar ansvaret för ett lag över och ska leda det genom säsongerna med deltagande i Super Bowl som mål varje år.

Det är här EA har lagt till mest förändringar, och det är mest detaljer som fans saknade från förra året. Oftast handlar det om hur du sköter spelaradministrationen såsom rekrytering, skadehantering och laguppställning. En intressant detalj som skapar lite dynamik i upplägget är de enskilda spelarnas motivation.

Går det bra i en match mår dina spelare bättre och är mer motiverade inför nästa match. Förlorar du om och om igen kommer de bli mer desillusionerade. Franchise är läget för dig som är mycket insatt i hur amerikansk fotboll fungerar och gillar att leka med detaljer.

Ett mer personligt och roligare läge är där du skapar en egen fotbollsstjärna.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!