Eurogamer.se

Forza Motorsport 4

Fjärde gången gillt för Turn 10

Under de senaste dagarna har jag spenderat extremt mycket tid med Forza Motorsport 4 - allt för att ha så många timmar som möjligt på banan inför skrivandet av denna text.

Efter att känslan av att ha tillräckligt med kött på benen för att göra en rättvis bedömning, finner jag det oerhört besvärligt att slita mig från handkontrollen. "Bara ett lopp till" ekade i mitt huvud så fort det föregående var över. Detta fick mig inse att jag nog gillar Turn 10:s senaste bilspel mer än jag först trodde.

Det är definitivt ett spel som växer och gnager sig fast mer och mer i ditt hjärta ju mer tid du spenderar med det.

Turn 10 går från klarhet till klarhet med sina Forza Motorsport-spel. Serien har tagit ordentliga kliv framåt i varje del, och har mer och mer framstått som den definitiva upplevelsen för de som gillar racing på asfalt. Del fyra är inget undantag.

Den senaste installationen genomsyras mer än någonsin av kärlek till bilar och bilsport. Det går nästan att känna doften av bränt gummi och varma motorer när jag står och gasar i startfältet.

Forza Motorsport 4 - Trailer från spelet

Körkänslan har tagit ett nätt litet steg åt det lekfullare hållet. Baken på bilarna tenderar att släppa något enklare än tidigare, vilket i mitt tycke gör körningen än mer spännande. I övrigt är det fortfarande såklart ett tämligen verklighetstroget spel med fokus på simulation.

De många inställningsmöjligheterna om hur både bilar och motståndare ska bete sig, gör att det går få spelet att passa nästan vem som helst. Det kan vara ett förhållandevis simpelt och lättillgängligt bilspel där du bara tutar och kör, och efter några få justeringar kan det istället bli en otroligt krävande simulator med aggressiva motståndare som inte viker sig en tum.

Likt körkänslan känns även det grafiska lite lekfullare och mjukare. Forza Motorsport 4 är ett väldigt läckert spel att titta på.

Ljuseffekterna är det som sticker ut mest och när en bana körs vid solnedgång är det nästan tårdrypande vackert. Det enda som egentligen går att klaga på är avsaknaden av dynamik i de kringliggande effekterna. Lagt kort ligger helt enkelt, när solsken inte plötsligt kan övergå i molnighet eller en se solnedgång passera in i nattmörker. Icke desto mindre är detta det snyggaste bilspelet jag någonsin kört.

Det innehållsrika spelläget Community är om möjligt ännu mer fullproppat än det var i del tre. Det går att göra det mesta du kan tänka dig.

Nyheter presenteras snyggt och stiligt och det går att göra allt från att dela med sig av sina senast tagna bilder och filmer till att ge sig in i bräschen med hela 15 andra förare. Likt föregångaren kan du skapa en egen liten butik där du kan lägga upp de specialmålningar, inställningar och andra saker du har skapat till försäljning.

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!