Eurogamer.se

PES 2012

Det andra fotbollsspelet

Det brukade vara så enkelt. Pro Evolution Soccer var den avancerade fotbollssimulatorn, med färdighetsstaplar, matcher som slutade noll-noll och Pierluigi Collinas bistra nuna som stirrade på dig från omslaget, medan FIFA var den glattiga poplåten på tre minuter med perfekta skott och Robbie Williams musik som spelades på högsta volym från menyerna.

Så EA började planera, och tillbringade åren mellan 2007 och 2011 med att återskapa FIFA som ett riktigt fotbollsspel. Resultatet är det utmärkta FIFA 12 - en tuff, fysisk och exakt upplevelse med ett nytt försvarssystem som tvingar dig att markera områden i stället för att bara stå och trampa varje gång du tappar bollen.

Men under tiden som FIFA växte upp och blev en simulering började Konami släppa oinspirerade fotbollsspel som saknade riktning, och helt plötsligt kändes PES föråldrat. Fotbollen hade justerats och finslipats tills det inte kunde förbättras längre.

Efter det har PES också byggts om, och det har gått väldigt fort fram PES 2011 var en annorlunda upplevelse, som vi hyllade med betyget 8/10 men som ändå fick lite kritik för att det inte riktigt kändes som ett helt färdigt spel.

De goda nyheterna (eller de dåliga, beroende på hur du ser på saken) är att PES 2012 är ytterligare ett steg i Konamis väg bort från att vara en renodlad simulering. Fotbollen är fortfarande riktigt snabb, och fokus ligger på skicklig dribbling och snygga skott.

Det senaste från PES 2012

När du spelar mot en annan person leder de snabba rörelserna, smidiga dribblingarna och oprecisa tacklingarna till att det blir svårt att återfå kontroll över bollen med bara de två knapparna. Glidtacklingen är näst intill värdelös, då det går att finjustera kontrollen över bollen på nolltid, och försvararna får främst vänta på att anfallaren råkar göra ett felsteg och då kan stoppas.

Matcherna blir kanske inte lika attackfyllda som i de äldre versionerna av FIFA eller ISS, men duktiga spelare kan helt klart ta sig förbi ett flertal försvarare utan större problem, medan stjärnspelare som Arjen Robben och Leo Messi rinner genom försvaret som vatten i ett durkslag.

De lite väl långa skottanimationerna förtar lite från dribblingsorgierna, då försvarande spelare hinner komma närmare anfallaren vid skottillfällena. Men det är attackerna som väger tyngst här, och det innebär att PES i värsta fall är ett fotbollsspel med fantastiskt fotarbete. Det är snyggt och spännande, oavsett om du har bollen eller inte.

Mindre ändringar sedan 2011-versionen leder till färre mål via krossbollar, även om det fortfarande händer lite för ofta, och många av problemen med förra årets spel har nu åtgärdats. Passningar genom försvar stoppas till exempel oftare nu, särskilt om de är enkla.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!