Eurogamer.se

The House of the Dead: Overkill - Extended Cut

På gränsen mellan kitschigt och dåligt

Första gången jag satte in skivan med House of the Dead: Overkill - Extended Cut i min PlayStation 3 var klockan bara nio på morgonen, och jag måste säga att mitt halvtrötta huvud inte riktigt var redo för introsekvensen, som består av en ung tjej som iförd läderkjol dansar runt en strippstång.

En annorlunda start på dagen var det i alla fall.

House of the Dead: Overkill släpptes i början av 2009 till Wii, vilket alltså var för två och ett halvt år sedan - långt innan vi slagit upp portarna för Eurogamer.se.

Ska det här vara filmer man spelar igenom? Slaughterhouse-temat är genomgående, med kitschiga filmnamn som fungerar som kapitel, överspelade insatser och helt oumbärligt dåliga repliker. Men det finns en övergripande berättelse som kretsar kring att den galne vetenskapsmannen Papa Ceasar skapat en massa zombier. Eller är det han som är hjärnan bakom det hela? Spelar det någon roll?

House of the Dead Overkill till PS3

Jag ska inte förbise det faktum att House of the Dead ingår i en spelserie som har sina rötter i arkadhallarna. Det här är ett skjutspel där du färdas automatiskt genom banorna och pangar zombier. Kameran kränger omkring för att det ska bli så dramatiskt som möjligt och spelet kontrollerar tempot helt och hållet. Du följer helt enkelt med på en odöd-dödande resa och sina arkadföregångare trogen finns det inga ambitioner om att ha någon betydelsefull berättelse. I stället fyller berättarrösten på med klyschor och plattityder.

Sleaze verkar vara ledordet för spelet, och smakfullheten har checkat ut redan i garderoben till strippklubben och kvar är bara en tunn parodi på Grindhouse-liknande filmer, som i sin tur är kärvänliga parodier på 60-talets expoitation-filmer med en rejäl glimt i ögat. Men det är något som saknas här. Jag får inte samma småcharmiga känsla.

Om detta beror på de katastrofala röstskådespelarinsatserna eller den osannolikt fula grafiken - som trots allt skryt om HD-grafik ser ut som ett PlayStation 3-spel från konsolens lanseringstid - vet jag inte, men något saknas i alla fall.

Handlingen förmedlas genom en massa kortfilmsliknande spelsekvenser som går ut på en sak, nämligen att skjuta en massa zombier och sedan döda en boss. Standardzombierna springer, går eller hasar sig fram mot dig och måste förpassas med ett par välriktade skott med något av dina vapen.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!