Eurogamer.se

Recension: Ace Combat: Assault Horizon

Underhållande, men ingen simulator

Den en gång så populära flygsimulatorgenren är numera så gott som borta från världens spelhyllor. Och då blir vi förstås nyfiken på vad Namco Bandai kommer dragandes med i släppet av Ace Combat: Assault Horizon?

Inte mycket, skulle det visa sig, då detta är ett actionspel som utspelar sig i luften, snarare än någonting annat.

Personligen har jag svårt att se detta som särskilt negativt, då jag saknar intresse av att lära mig komplicerade kontroller och specifik terminologi bara för att kunna landa ett jumbojet på en landningsbana. Och även om jag må gilla djupa spel med eftertanke, så kan behovet ofta finnas där för en snabb action-fix.

Ska vi se på hur spelvärlden numera ser ut, med Call of Duty och inte Microsoft Flight Simulator som den största maktfaktorn, så verkar det dessutom som att de allra flesta spelköpare håller med mig. Mastodontsuccén för Activisions krigsspelserie har helt uppenbart inte heller gått Namco Bandai förbi, då Assault Horizon väldigt ofta känns influerat av nämnda spelserie.

Det märks nämligen i berättelsen som tar mig över hela jordklotet i jakt på våldsbenägna rebeller och halvgalna ryssar, det märks i de mellansekvenser som för allting framåt, och som skulle kunna ha varit direkt tagna från Modern Warfare, och det märks inte minst i den variation och lättillgänglighet som visas upp.

Detta är som sagt ingen flygsimulator och när jag kastas in bakom spakarna i ett av spelets jetflygplan för första gången så tar det mig - som ändå är novis på området - inte många sekunder att få grepp om samtliga vapen- och kontrollfunktioner så att jag kan roa mig med dogfights med fientliga MIG-29:or.

Dessa luftstrider har ett par funktioner för att både underlätta och skapa lite välbehövlig variation; den som kommer till allra mest användning kallas Dog Fight Mode. Kommer jag tillräckligt nära ett fiendeplan kan jag hoppa in i detta läge och då styrs mitt flygplan mer eller mindre automatiskt medan jag kan koncentrera mig på att låsa raketsiktet på min motståndare eller bara peppra på med en hederlig kulspruta.

Den andra funktionen som kommer väl till pass är när situationen är den omvända och jag är den jagade; då låter denna mig göra en akrobatisk manöver som åter tar mig till läget som den jagande.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!