Eurogamer.se

Recension: Disney Universe

Testat med hjälp av tvättäkta sexåring

Toby avslutade sitt förhandstest av Disney Universe med att avsaknaden av svar genomsyrade hela presentationen på E3. Efter att ha suttit med spelet under en dryg vecka kan jag nu berätta varför Disney-folket hade tunghäfta.

Disney Universe är nämligen inget annat än ett skamlöst och utstuderat plagiat av det som normalt utmärker LEGO-spelen och LittleBigPlanet.

I ett försök att rida på det som är bäst med de båda spelserierna hoppas Disney Universe hitta det 4-10-åringar tycker är absolut roligast med tv-spel. Och lyckas dessutom riktigt bra.

I Disney-universumet har det mesta gått fel. Den onda AI:n Hex har tagit över den värld alla barn är inbjudna till och robotarna som är satta som guider och spänningshöjare blir istället rent livsfarliga när allt spårat ur.

Den snälla AI:n VIK (hopplöst översatt till svenska från originalets VIC, Virtual Information Cube) söker efter hjältar som kan ta på sig att rensa upp i de olika Disney-världarna som består av familjära områden som Underlandet, Lejonriket i Afrika och piraternas Karibien. Alla röster är tjusigt översatta till svenska och överhuvudtaget är slutprodukten både genuin och solid.

I korthet går Disney Universe ut på att, likt LEGO-spelen, ta dig fram i en plattformsmiljö och utföra vissa pusselmoment som att sätta rätt föremål på rätt plats eller vrida på spakar som öppnar broar, dörrar eller sänker plattformar.

Detta varvas med vågor av monster och småbossar som istället för att bli kladdiga blodpölar går sönder i en massa guldpengar i form av Musse Pigg-öron, Disneys klassiska kännetecken - eller åtminstone ett av dem. Det mesta du slår sönder blir till guldpengar du sedan kan öppna karaktärer eller världar för och både detta och spelmekaniken i övrigt påminner starkt om samtliga LEGO-spel från TT Games.

När det gäller karaktärerna du spelar handlar det alltså om små gubbar som i stort sett är identiska med Sackboys, men med smurfblå färg. Du kan ändra deras ansiktsuttryck med styrkorsknapparna och du klär dem också med dräkter som gör att de ser ut som Disney-klassiker.

Den stora skillnaden är att Disney Universe, i avskalbarhetens namn, valt att inte dela upp dräkter i hattar, skor och byxor utan klär figurerna i hela dräkter, vilket egentligen passar yngre spelare bättre eftersom det annars brukar ta en evinnerlig tid att komma till skott.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!