Eurogamer.se

Recension: Go Vacation

Många grenar, få incitament

Om det finns någon spelgenre i vilken man på förhand verkligen vet vad som väntar, så ligger partygenren med minispel bra till. Ändå är skillnaderna mellan ett bra och dåligt partyspel väldigt tydliga, särskilt när det handlar om Wii-plattformen med fler partyspel än du och jag har fingrar tillsammans.

Go Vacation till Wii är ett familjespel av ett snitt vi alla känner till, och det kan sägas vara både titelns styrka och svaghet.

Spelet är på sätt och vis en direkt fortsättning på det populära Wii Sports Resort - men på ön Kawawii istället. Det som kan sägas vara helt nytt i partygenren är att denna ö kan besökas precis när du vill och du förflyttar dig helt fritt mellan de olika minispelstationerna med de fordon som finns till buds. Ett slags öppen sandlåda, till en början i dubbel bemärkelse, full av tävlingar och utmaningar.

För egen del gör denna skillnad inte mycket för spelupplevelsen. Kraften i Wii-spel låg efter redan när succémaskinen släpptes för fem år sedan och i dag är den omsprungen av det mesta. Det gör att mina resor genom stränderna, gatorna och pisterna i Kawawiis upplevelsecentra ter sig innehållslösa och segdragna, utan särskilt vackra saker att titta på eller upptäcka - eller ens karaktärer att prata med.

1

Beachvolley är stelt och styltigt och du väljer egentligen bara mellan två slag.

Du kan förvisso välja mellan så vitt skilda färdsätt som ATV-bilar och rollerblades och mycket mer, men när du väl fått häng på styrningen känns öns öppna struktur mest som onödigt tidsfördriv. Efter en stund övergår vi till att helt enkelt välja varje minispel från menyn, snarare än att åka dit varje gång.

Denna gång känns det som att Namco Bandai på något sätt vill ge valuta för alla de plasttillbehör du eventuellt samlat på dig. Du uppmanas plocka fram din Zapper och din Mario Kart-ratt, vilka båda används i en del minispel.

Till och med din balansbräda, som du förmodligen fick tillsammans med Wii Fit, kan du nu damma av för att använda; förvisso bara i enspelarläget, men ändå.

Minispelen varierar, som sig bör, kraftigt i kvalitet och varaktighet. En del grenar, såsom fallskärmshopp, beachvolley och sköldpaddsdykning är direkt tråkiga och får mig att gäspa redan innan första genomspelningen är klar. Andra är rena racinggrenar av olika karaktär, och det roar ju alltid när man kör mot varandra, eller självklart roliga grenar som air hockey och liknande.

2

Fyra spelare kan ha kul, men ni kan också känna er vilsna i den något ödsliga ö-världen.

Problemet är att jag vid två speltillfällen med olika grupper inte riktigt lyckas locka fram den magi som måste uppstå för att sällskapet helhjärtat ska ägna sig åt partyspelet istället för annat.

Go Vacation har väldigt mycket att välja och vraka ifrån, men innehåller inget som får rummet att gå i extas, som exempelvis tennis, bowling eller Wii Sports Resort gjorde på sin tid.

Go Vacation innehåller något att göra med vart och ett av dina plasttillbehör och öppnar upp en värld för dig att besöka och leka i. Jag tycker dock inte att detta partyspel sticker ut tillräckligt med tanke på hur lång tid som gått. Istället placerar jag Go Vacation i samma betygsfack som Wii Party från i fjol.

Det här är ett ok party, men inte mer.

5 / 10

Go Vacation till Nintendo Wii är ute nu.

Recension: Go Vacation Jimmy Wilhelmsson Många grenar, få incitament 2011-11-15T09:00:00+01:00 5 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!