Eurogamer.se

Recension: Toki Tori

Högupplösta tokiheter

Det är inte många som vet, men Toki Tori är faktiskt något av en veteran i spelvärlden. Den pussellösande lilla gula kycklingen debuterade faktiskt redan 2001 i ett Gameboy Color-spel som heter just Toki Tori.

Spelet gick ut på att leda den lilla kycklingen genom en mängd pusselbaserade banor för att samla in sina försvunna kompisar, som fortfarande var ägg. Till sin hjälp hade vi ett flertal hjälpmedel, till exempel möjligheten att bygga broar och frysa sina fiender för att klara de många pussel som spelet bjöd på.

Spola fram tiden tio år och det mesta är sig likt. Genom åren har Toki Tori blivit en framgång på så vitt skilda enheter som iPhone, PC och Nintendo Wii. Grafiken har så klart utvecklats och fler föremål finns att använda. Men fortfarande är Toki Toris grundkoncept detsamma. Det är pusslande där ett misstag innebär att du måste börja om eller spola tillbaka tiden och försöka igen. Just möjligheten att spola tillbaka tiden när jag vill är bland det bästa med spelet, då jag slipper börja om från början helt och hållet när ett misstag sker.

Nu kommer spelet till PlayStation Store, komplett med stöd för den rörelsekänsliga Move-kontrollen, och det har inte hänt mycket sedan Wii-versionen. Grafiken är något mer högupplöst och ett par banor har tillkommit, men annars är det inget nytt under solen för Toki Tori på PlayStation 3.

Det gör dock inte speciellt mycket, då Toki Toris spelmekanik fortfarande är vanebildande och riktigt roligt. Det är ett pusselspel som börjar enkelt, men som snabbt blir riktigt klurigt och kräver många försök innan du klarar sig vidare. De föremål du börjar med har inledningsvis oändligt antal användningar, men snart begränsas de rejält, vilket leder till att du måste tänka till ordentligt för att kunna komma vidare.

I Toki Tori kan du inte hoppa eller flyga, trots att du är en fågel. Toki Tori kan gå åt höger och vänster, samt klättra upp och ner. Det är i stort sett allt han klarar av och det är där spelets utmaning ligger. Det gäller att utnyttja de tillbehör och föremål som finns på bästa möjliga sätt för att komma vidare och ett litet misstag som en bro placerad på fel ställe innebär att du får spola tillbaka tiden och försöka igen.

Toki Tori - Lanseringstrailer

Det kan vara frustrerande, men samtidigt är det aldrig spelets fel när det går dåligt, utan ditt eget. Detta leder till att jag som spelare pressar mig själv vidare för att klara den där banan som jag suttit fast på i flera minuter och det ger en rejäl tillfredsställelse när jag faktiskt klarar den.

Just den där känslan av att ha lyckats med något som till en början verkade omöjligt är bland det bästa man kan få ut av ett spel. Toki Tori levererar den känslan gång på gång och får mig samtidigt på väldigt gott humör med sin charmiga speldesign.

Det är kanske samma spel som på Wii och PC en gång till, men för de som inte upplevt Toki Tori innan är PS3-versionen absolut den bästa.

7 / 10

Toki Tori finns ute nu till PlayStation 3 via PlayStation Network.

Recension: Toki Tori David Wahlström Högupplösta tokiheter 2011-11-17T15:00:00+01:00 7 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!