Eurogamer.se

Eurogamers Retroguide: Sega Master System

Allt du behöver veta för att njuta av Master System igen

Här kan du läsa våra tidigare artiklar i Eurogamers retroguide:

Super Nintendo

Koppla upp din Commodore 64/Amiga 500

Vi i Sverige och övriga norden fick, till skillnad från stora delar av övriga världen, uppleva en härlig 8-bitarstid i slutet av 80- och början av 90-talet. Mycket kan vi tacka importören Bergsala för, som valde att satsa på Nintendos nya 8-bitarsmaskin och som sedermera marknadsförde den hårt här på hemmaplan med allt från tidningar, klubbar, tävlingar och tv-reklam.

1

Den första internationella och nydesignade Sega Master System. Notera kortläsaren i framkant.

Medan övriga Europa mestadels fokuserade på populära hem- och speldatorer som Commodore 64 och Amiga 500 hade vi uppe i norr en betydligt större flora av spelmaskiner. Återigen är det Bergsala vi kan tacka för detta, trots att Nintendos 8-bitarsgrafik och -ljud var en bra bit efter det som erbjöds till exempelvis Amiga 500.

Egentligen är det en ganska orättvis jämförelse eftersom NES är en mycket äldre maskin vars hårdvara, och framförallt mjukvara, alltid släpade efter Japan och USA med ett par år; det dröjde helt enkelt innan spelen importerades hit. Vi fick för det mesta också ett mindre utbud än andra länder, men i gengäld höll det högre kvalitet då sämre titlar plockades bort av Bergsala.

7

Mastersystem-kontrollen. Inte riktigt i klass med NES, tyvärr håller 'styrkorset' en ganska dålig kvalitet.

8-bitarsmarknaden i Sverige handlade dock inte uteslutande om NES. Det fanns faktiskt en annan maskin också, som inte bara var jämngammal med NES - utan faktiskt även tekniskt överlägsen.

Jag pratar om Sega Master System (SMS), den första internationella hemmakonsolen tillverkad av japanska Sega. Jag säger internationella - för innan den kröp utanför Japans gränser levde den under namnet Sega Mark III som egentligen var en uppgraderad version av deras första kassettbaserade konsol med namnet SG-1000, Sega Game 1000.

13

Castle of Illusion Starring Mickey Mouse. Ute först till Master System.

SG-1000 släpptes ursprungligen i Japan under 1983, och uppgraderades till SG-1000 II redan året därpå, för att slutligen alltså uppstå som Mark III i slutet av 1985. Mark III hade ny hårdvara och utökat RAM-minne och var dessutom bakåtkompatibel med de tidigare versionerna, trots att de inte var särskilt populära.

Mark III var tillverkad för att direkt konkurrera med Nintendos nya Famicom som blev en succé på den japanska hemmamarknaden. I slutet av 1985 lanserades Famicom i USA och Sega var inte sena att försöka lansera sin maskin internationellt. Den designades om från sitt japanska vita hölje, men behöll i princip exakt samma hårdvara inuti.

Kommentarer (9)

Skapa ett konto

ELLER