Eurogamer.se

Recension: PES 2012 3D (Nintendo 3DS)

Kan Konami undvika utvisning denna gång?

Pro Evolution Soccer (PES) är en spelserie med gamla anor. Första delen släpptes redan 1996 i Europa under namnet "Goal Storm" till PlayStation, så serien har 15 år på nacken och förtjänar verkligen att kallas "klassisk". Tidigare i år, i samband med att Nintendo 3DS släpptes, gjorde spelet 3D-debut.

Tyvärr var Pro Evolution Soccer 2011 3D ett spel med extremt fattigt innehåll, dålig fysikmotor och stela animationer, som fick betyget 5/10 av Jonas Aronsson. Därför var mina förhoppningar höga på att Konami skulle ha gjort ett bättre jobb med Pro Evolution Soccer 2012 3D, trots att det inte är mer än åtta månader sedan det förra spelet släpptes.

När jag startar upp spelet i mitt 3DS märker jag på en gång att det skett en hel del ändringar från förra upplagan. För det första så finns det mängder av olika spellägen att välja mellan. Det finns snabbmatcher, Champions League och andra cuper, Master League (där du skapar ett eget lag och leder det till framgång) samt två lägen där du kontrollerar enbart en spelare. I dessa lägen kan du välja att skapa din egen spelare efter tycke och smak, eller att ta kontroll över en brfintlig spelare som till exempel Wayne Rooney i Manchester United.

Dessa många valmöjligheter är givetvis mycket välkomna och bidrar till att spelet känns mer varierat än förra utgåvan, även om det fortfarande bara handlar om att spela fotboll. Utöver alla enspelarlägen finns det den här gången även möjlighet att möta andra spelare online, och inte bara via lokala matcher över nätverk. Under de matcher jag spelat online har jag stött på oväntat lite fördröjningar och spelet har för det mesta flutit på smidigt.

När jag väl sätter igång och spelar ett par matcher är det mesta sig likt. Kameravinkeln från förra spelet som fokuserar på den spelare du kontrollerar för tillfället är tillbaka och bjuder återigen på riktigt bra 3D som verkligen gör att jag lever mig in i matchen.

Men precis som förra året gör just denna vinkel att spelet blir i princip ospelbart. Konami har visserligen flyttat kameran så att den inte är lika tätt inpå spelaren som i Pro Evolution Soccer 2011 3D, men den gör det fortfarande mycket svårt att få någon som helst överblick över spelet, vilket är A och O i fotboll.

När jag istället byter till den klassiska tv-vinkeln på kameran får jag mer kontroll över spelet, men 3D-effekterna blir då så gott som obefintliga. De syns vid frisparkar, hörnor och liknande och vid dessa fasta situationer förstärker de verkligen spelupplevelsen, men under övriga delar av matcherna är de sorgligt nog frånvarande.

Men i slutändan är det ändå spelkänslan som är det allra viktigaste i alla typer av spel och jag blev positivt överraskad av Pro Evolution Soccer 2012 3D, då det faktiskt känns mycket bättre än den senaste versionen.

Vid första anblick verkar det vara precis samma spel, men ju mer jag spelar desto mer märker jag av de små, subtila skillnader som finns i spelmotorn. Det är helt enkelt roligare att spela än föregångaren, även om kontrollerna ibland kan kännas onödigt komplicerade.

Utvecklarna hos Konami har helt enkelt lärt sig delar av läxan och levererar ett spel som är bättre än det förra, men som samtidigt kan förbättras på många punkter. Det är inte det ultimata bärbara fotbollsspelet, men det är helt okej.

6 / 10

Recension: PES 2012 3D (Nintendo 3DS) David Wahlström Kan Konami undvika utvisning denna gång? 2011-12-22T15:00:00+01:00 6 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!