Eurogamer.se

Marvel Pinball: Vengeance and Virtue

Förundras över flippiga superhjältar

Zen Studios har sedan länge en fantastisk flipperspelsmotor på plats och kan numera koncentrera sig på att skapa nya bord för hungrande flipperfantaster världen över.

De har tidigare gjort gemensam sak med Marvel och skapat fyra bord som bygger på superhjältarna Iron Man, Spider-Man, Wolverine och Blade - och nu är det dags för ytterligare fyra bord med Marvel-tema i Marvel Pinball: Vengeance and Virtue.

Hjältarna det handlar om denna gång är X-Men, Thor, Ghost Rider och Moon Knight, som alla fått varsitt flipperbord tillägnat sig - alla med sin speciella stil som gör dem sinsemellan olika och därmed också ger rejält med variation.

Som jag nämnde inledningsvis kan Zen Studios det här med digitalt flipper och grunderna är därför betryggande stabila; grafiken är fin och framförallt gör fysiken att de flesta av deras bord känns som riktiga flippermaskiner.

Detta är dock något de väljer att äventyra i och med detta paket, då borden även innehåller element som helt enkelt skulle vara omöjliga på riktiga bord. Det kan handla om saker som en ramp av ljus på Moon Knight-bordet, kulor som ändrar färg eller börjar brinna (det händer ibland när jag spelar, jag lovar /red.anm.) eller inte minst de karaktärer som skuttar runt, flyger omkring, slåss eller aktiverar sig på andra sätt - inte nere på själva spelplanen utan över och utanför densamma.

Zen har dock lyckats undvika denna fallgrop och inslaget är aldrig något som stör eller förtar illusionen av att spela flipper, snarare tillför det en dimension och extra underhållning.

Lanseringstrailern

De fyra borden verkar tilltala olika människor olika mycket; min favorit är det som tillhör den för mig relativt okände hjälten Moon Knight. Detta bord är så packat med uppdrag att jag ofta inte vet vilket jag skall ge mig på, men många löper parallellt och det finns därmed alltid någonting att göra. Mängden ramper gör att det går att få ett fint flyt i spelet (och att jag nästan alltid träffar någonting) och de flesta uppdragen är kul, även om något enstaka lyckades irritera mig.

Thor-bordet, som blev min första favorit, känns som det mest lättillgängliga av de fyra med en hel del bra ramper och ett gäng uppdrag som är både lättillgängliga och lättförståeliga. De tillhörande rösterna är bra, vilket för övrigt gäller samtliga bord, och med uppdrag som berör både is och eld och Thors kamp med sin bror finns det tillräckligt med variation för att det skall räcka länge.

Ghost Rider är det mest annorlunda bordet bland de fyra, med tillsynes väldigt få mål för din flipperkula. Ett par ramper och en port som leder till helvetet är i princip det jag ser, och hela den bakre delen av bordet upptas av ett system med olika ramper. Efter lite övning börjar jag dock förstå hur bordet är uppbyggt och hur jag får poäng, vilket leder till att jag dras tillbaka i jakt på nya poängrekord. Det kanske inte passar alla, men är som sagt ett klart annorlunda bord som definitivt har sin plats här.

Slutligen kommer då X-Mens bord, där det övergripande uppdraget är tillsammans med Professor X och de olika medlemmarna i X-Men jaga efter Magneto. Trots goda förutsättningar och en hel del att göra så känns detta bord lite själlöst och jag lyckas aldrig uppbåda något större engagemang hos mig själv när jag spelar det. Om det är designen och de komplicerade uppdragen som gör det eller om det helt enkelt bara är för svårt för mig låter jag vara osagt.

För att sammanfatta Marvel Pinball: Vengeance and Virtue är detta ett prisvärt paket med mycket att erbjuda dig som gillar flipper i allmänhet och som kanske dessutom är fan av Marvels hjältar i synnerhet. Många timmars jakt på poängrekorden utlovas i en fin blandning av klassisk flippermekanik med ett stänk av lite nytänk.

8 / 10

Marvel Pinball: Vengeance and Virtue Gabriel Johansson Förundras över flippiga superhjältar 2012-01-04T13:30:00+01:00 8 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!