Eurogamer.se

Recension: Quarrel

Lagt ord ligger

Förra årets mest spelade spel var troligen mobilspelet Wordfeud - ordlekar är med andra ord trendigare än någonsin. Quarrel är precis samma typ av poängbaserat ordletande, om än med lite fler spelmoment och betydligt mer strategi runt själva ordbildningarna.

Sedan tidigare har Quarrel även funnits tillgängligt på smarta telefoner och spelet är väldigt populärt, framförallt i Storbritannien. Nu går det alltså även att köpa på Xbox Live Arcade för det iögonfallande låga priset av 400 Microsoft-poäng.

En omgång i Quarrel spelas på en spelplan indelad i ett antal zoner. Spelarna får lika många zoner från början och i varje zon placeras ett bestämt antal ordkrigare ut. Varje krigare representerar en bokstav och när spelet väl är igång turas spelarna om att anfalla eller försvara sina respektive områden.

Utöver den genomtänkta och strategiska grundstommen innehåller verket även en väldigt mysig estetik och massor med humor för den som uppskattar popkulturella referenser och ordvitsar. Att spelet enbart är på engelska alienerar såklart vissa och det råder självklart ingen tvekan om att de med engelska som förstaspråk härskar i spelet över Xbox Live.

Quarrel släpps bokstavligt talat idag

"Massor med humor för den som uppskattar popkulturella referenser och ordvitsar"

De som har lite spelglada vänner kan undvika denna förödmjukelse genom att istället spela mot varandra lokalt, fast det är emellertid lite synd att de inte går att sortera matcherna efter länder.

Quarrel är någorlunda underhållande för den ensamme spelaren också, åtminstone i korta doser. Det finns en rad olika inställningsmöjligheter och varianter som håller det hela fräscht och intressant, som specifika utmaningar inför varje match eller det tuffa överlevnadsläget med stadigt ökande svårighetsgrad på motståndet. Dock är det givetvis flerspelarläget som skiner starkast eftersom det alltid är roligare att möta en kompis istället för artificiell intelligens.

Att de spelare som inte deltar i den aktuella ordstriden alltid har möjlighet att lösa anagrammet för de åtta bokstäver som läggs upp, gör att du hela tiden måste vara på tårna i varje match eftersom det ger dig en fördel genom att per automatik ordna en back-up åt dig även om du skulle förlora vid ett senare tillfälle. Stressen är alltid påtaglig då en klocka tickar enerverande så fort en strid startar och skulle båda spelare få ihop samma ord eller lika mycket poäng är det den som är snabbast som vinner.

Som du kanske märker tycker jag definitivt att de med smak för ordlekar och sällskapsspel ska ge den här titeln en chans eftersom Quarrel är ett otroligt charmigt och utmanande spel som gnuggar geniknölarna ordentligt. Det synnerligen blygsamma priset torde även tillintetgöra det mesta av den skepsis många har inför den här sortens spel.

8 / 10

Recension: Quarrel Joakim Håkansson Lagt ord ligger 2012-02-09T16:00:00+01:00 8 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!