Eurogamer.se

Recension: Alan Wake's American Nightmare

Sveriges första recension!

Ett efterlängtat spel kommer alltid att få en massa rykten som inte nödvändigtvis är nära sanningen. När finska Remedy placerade ut en jobbannons startade snacket på nätet. Är det Alan Wake 2? Är det ett sidospel med digital distribution? Är det en Kinect-version av Alan Wake?

Eftersom det fanns så många rykten är det givet att någon blind höna träffar rätt, och det fick vi veta den 10 december när premiärtrailern visades på en spelgala. Alan Wake's American Nightmare är en titel för Xbox Live Arcade, och utvecklarna själva säger att det här är ett sidospel som står på egna ben.

Men det spelet får givetvis en större behållning ifall du har spelet föregångaren Alan Wake (9/10) och dess bonusepisoder som släpptes efter lanseringen. Vår kära författare är fortfarande fast i fiktiva Night Springs - en tv-serie som han själv skrev. Under inledningen får jag se en magnifik blandning mellan animerat och verkligt skådespelande, och vilken rivstart det är!

Alan tvingas springa för livet från de sedvanliga ondingarna till ett ödsligt motell, och väl på plats kan han pusta ut och försöka förstå vad som händer just nu. Hans onda dubbelgångare Mr. Scratch kämpar nämligen desperat för att hitta en utväg till den verkliga världen, så det är Wakes uppgift att stoppa honom och naturligtvis lista ut om han själv kan komma tillbaka till sin fru.

Lanseringstrailer för Alan Wake's American Nightmare

"Med tanke på att spellängden motsvarar ungefär två vanliga episoder måste jag säga att det är alldeles för enkelt."

Spelmekaniken från ettan återvänder här, även om du numera har tillgång till betydligt häftigare vapen. Genom att samla löst liggande manuskriptsidor kan du låsa upp kistor som innehåller riktigt effektiva vapen, vilket gör att det känns roligare att jaga efter sådant istället för de menlösa termosarna från originalet.

Tyvärr har inte spelbalansen justerats till, för även om fienderna är lite tuffare blir det aldrig särskilt svårt. Jag dog endast två gånger, och det var enbart för att jag aldrig hörde hur någon smög sig fram bakom min rygg. Med tanke på att spellängden motsvarar ungefär två vanliga episoder måste jag säga att det är alldeles för enkelt.

Spelet är trots denna fadäs - och en hysteriskt rolig springanimation - riktigt underhållande och har en mycket intressant twist som egentligen förtjänar ett eget fullängdsspel. Med andra ord är Alan Wake's American Nightmare en utomordentlig aptitretare i väntan på den oundvikliga uppföljaren, som jag hoppas inte dröjer allt för länge.

8 / 10

Alan Wake's American Nightmare släpps den 22 februari till Xbox 360 via Xbox Live Arcade för 1 200 Microsoftpoäng.

Recension: Alan Wake's American Nightmare Jonas Aronsson Sveriges första recension! 2012-02-20T18:00:00+01:00 8 10

Kommentarer (7)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!