Eurogamer.se

Recension: Virtua Tennis 4: World Tour Edition (PlayStation Vita)

Virtuella banaliteter

Det har snart gått ett år sedan Virtua Tennis 4 och Top Spin 4 släpptes, och den solklara vinnaren bland dem är den senare titeln. Nu när PlayStation Vita får premiär är det dock inte 2K som väljer att släppa sitt tennisspel, utan det är Sega som har gjort en nyversion under namnet Virtua Tennis 4: World Tour Edition.

Ifall du har testat originalet kommer du att känna igen väldigt mycket. World Tour, karriärläget i spelet, får sällskap av Arcade (arkadläget), Exhibition (träningsmatch), Practice (träning), Mini Games (minispel) och Network (spel över internet och via ad hoc) är precis samma saker som du hittar i den här utgåvan. Det krävs inget geni för att lista ut exakt vad som är nytt den här gången, utan det är givetvis spelets nya kontrollmöjligheter och även kameran.

Markus har sedan tidigare recenserat Virtua Tennis 4 (5/10), så klicka dig dit ifall du vill veta mer om själva grunden. Men den här gången är det alltså dags att kika på vad PlayStation Vita kan göra .

Efter att jag har tryckt på fliken VT Apps (du kan också trycka på x-knappen) är det något som kallas för VR Match som finns allra längst åt vänster. Innehållet består av en simpel träningsmatch, fast den här gången ur ett förstapersons-perspektiv. Det är inte riktigt hela sanningen, för du kan faktiskt aldrig se vare sig dina armar eller ben.

Hur som helst använder du den analoga spaken och knapparna, precis som vanligt, men du kan röra på din Vita för att se dig omkring. Se bara till att du är fokuserad på motståndaren vid varje ny boll, för annars kommer du att låsas fast mot något annat, vilket gör det i princip omöjligt att vinna bollen.

Till en början känns det lite läskigt, men efter några gem fungerar det relativt bra. Jag föredrar dock fortfarande att få se min spelare ur det normala perspektivet.

Trailer för Virtua Tennis 4 på PS Vita

"Du kan även spela matcher genom att bara trycka på skärmen, och precis som väntat fungerar det horribelt uselt att få din spelare att springa dit du vill och slå de slag du förväntar dig."

Därefter har vi ett nytt minispel som också nyttjar gyrofunktionen. Du ska skjuta sönder måltavlor på ett skepp som du samtidigt kan vicka åt vänster eller höger för att göra det lite enklare. Det krävs med andra ord en hyfsad koordination för den som ska bemästra detta.

Bäst av dem alla är Touch Vs, och det går ut på att du och en kompis ska spela mot varandra på en och samma maskinen. Det du gör är att lägga Vitan på ett plant underlag och samtidigt vrida maskinen så att ni sitter eller står mot kortändorna. Väl där använder ni båda den tryckkänsliga skärmen för att styra era spelare och naturligtvis slå iväg bollen.

På grund av den minimalistiska grunden går det inte att göra några extraordinära slag, men det gör faktiskt ingenting - det är ändå ett kul alternativ till de sedvanliga matcherna.

Sist ut är en helt menlös applikation som låter dig fotografera tennisspelarna i en bakgrund som kommer fram med kameran i motsatt riktning. Den kan du med gott samvete skippa.

Du kan även spela matcher genom att bara trycka på skärmen, och precis som väntat fungerar det horribelt uselt att få din spelare att springa dit du vill och slå de slag du förväntar dig. Lägg till att delar av skärmen blir skymd av din egen hand, och då finns det ingen mening i att spela på det här sättet.

Virtua Tennis 4: World Tour Edition är i grunden ett ganska bra tennisspel som tidigare har fått alldeles för hård kritik. Sett till de unika Vita-egenskaperna finns det däremot ingen anledning att köpa just den här utgåvan, utan det är helt upp till dig om du helt enkelt föredrar portabel eller stationär tennis.

6 / 10

Virtua Tennis 4: World Tour Edition finns ute nu till PlayStation Vita.

Recension: Virtua Tennis 4: World Tour Edition (PlayStation Vita) Jonas Aronsson Virtuella banaliteter 2012-02-22T14:45:00+01:00 6 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!