Eurogamer.se

Recension: F1 2011 (PlayStation Vita)

Lång startsträcka

En stor del av min uppväxt har präglats av Formel 1. Inte för att jag nödvändigtvis själv följt denna vansinnigt snabba motorsport, utan därför att min käre far är ett gigantiskt fan. Jag minns kvällar, nätter och tidiga morgnar då ljudet av vrålande motorer väckte mig ur min skönhetssömn när de dånade runt i Monaco eller Nürburgring.

Hatet mot sporten var alltså till en början ganska stort. Men allt eftersom jag blivit äldre har jag lärt mig att uppskatta hela spektaklet mer och mer. Formel 1 är inte en lätt sport att ta till sig, men ger du det bara lite tid så förstår du snart nyanserna med att ha flera timmars försnack om förare, motorer och däcktyper innan själva loppet börjar.

Det är lite samma sak med F1 2011 till PlayStation Vita. Det krävs ett visst engagemang från spelaren för att fullt kunna uppskatta upplevelsen. Men jag tar det från början.

F1 2011 till Vita är givetvis en portning av Codemasters stationära spel som släpptes i höstas och som belönades med betyget 8/10 av recensent Kristoffer Nyrén. I sin recension skrev han att spelet kräver väldigt mycket tid och tålamod från spelaren och att strävan efter realism gör titeln lite väl fientlig mot nybörjare.

Lanseringstrailer för F1 2011 till Vita

"Personligen tycker jag att F1 2011 faktiskt är ett oväntat svårt spel som kör gasen i botten redan från början."

Detta stämmer in även på Vita-versionen, då det snabbt blir klart för mig att det inte är någon simpel arkadversion utvecklarna Sumo Digital har slängt ihop. Nej, detta är så nära du kan komma en fullfjädrad F1-simulator på en bärbar konsol. Och på gott och ont.

Det är negativt eftersom det innebär att nybörjare till en början kan känna sig alienerade då det inte bjuds på någon genomgång eller liknande för att vägleda spelaren. Istället kastas du i princip in i tävlingar inför vilka du först ska träna ett par gånger och sedan kvalificera dig innan det är dags för själva tävlingsloppet. Detta gäller i spelets karriärläge, samt även i Championship- och Grand Prix-lägena. Vill du bara hoppa in och köra så är det Quick Race eller Time Trial som gäller.

Det blir helt enkelt lite för svårt att bara kunna hoppa in i något av karriärlägena och börja köra direkt. Personligen tycker jag att F1 2011 faktiskt är ett oväntat svårt spel som kör gasen i botten redan från början (ordvits? /red.anm.). Det kräver omgående att spelaren skärper sig för att ha en chans att bli framgångsrik.

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!