Eurogamer.se

Recension: LEGO Harry Potter Years 5-7 (PlayStation Vita)

Något för Harry Potter-fans att (LEGO)bita i

LEGO-spelen från TT Games och Warner Bros. har varit ett stående inslag i spelvärlden i flera år nu. Det som började med LEGO Star Wars har ynglat av sig i flera olika förgreningar som till exempel Batman, Pirates of the Caribbean och givetvis Harry Potter.

För att kunna suga ut så mycket pengar som möjligt ur filmserien har det tidigare släppts LEGO Harry Potter Years 1-4 och nu har uppföljaren LEGO Harry Potter Years 5-7 släppts till Sonys splitternya bärbara konsol, PlayStation Vita.

Den stationära versionen av spelet släpptes i vintras och belönades med betyget 7/10 av Mikael. Är den portabla versionen i klass med sin storebror eller blir den bärbara Harry Potter uppslukad av dementorerna?

Det skall sägas direkt att LEGO Harry Potter Years 5-7 till PlayStation Vita i mångt och mycket är exakt samma spel som till stationära konsoler. Det är i princip samma nivåer och till skillnad från LEGO Pirates of the Caribbean till Nintendo 3DS har utvecklarna sluppit kompromissa med spelvärlden och grafiken. Det är nämligen väldigt polerat rakt igenom och bjuder på en riktigt trevlig stämning och mysig grafik.

Annars är det inte mycket nytt under solen, då samma formel som användes i det första LEGO Star Wars fortfarande används idag. Det mesta av omgivningen går att förstöra och ger spelaren poäng i form av små bitar av LEGO som sedan kan användas för att låsa upp videoklipp, nya spelbara karaktärer eller annat.

"LEGO Harry Potter Years 5-7 till PlayStation Vita är i mångt och mycket är exakt samma spel som till stationära konsoler."

Just karaktärer finns det mängder av, faktiskt så många att jag inte orkat räkna dem alla. Förutom självklara figurer som Harry, Ron och Hermione finns även Dudley Dursley och Arthur Weasley samt alla andra du kan tänka dig tillgängliga att låsa upp genom att klara av spelets banor och samla så många poäng som möjligt.

Det är en trevlig morot som ger spelaren motivation att spela om banor för att hitta alla hundratals hemligheter som finns gömda, speciellt då vissa karaktärer har olika unika förmågor som kan användas för att komma åt nya delar av banorna även när själva handlingen har avslutats.

Jag nämnde att konceptet i princip är detsamma som när LEGO-spelen först invaderade konsoler för drygt sju år sedan. Dock är Harry Potter-spelen lite annorlunda, då de fokuserar betydligt mer på pussel än på action. Detta nämnde Mikael i sin recension av den stationära versionen och lyckligtvis är det något som gäller även i Vita-versionen.

Detta upplägg passar spelet väldigt bra då Harry Potter-filmerna (eller böckerna för den delen) aldrig haft samma fokus på action som till exempel Star Wars. Det skapar en mer avslappnad och mysig stämning när jag springer omkring på Hogwarts eller i Hogsmeade och letar efter de där sista gömda hemligheterna, då är LEGO Harry Potter Years 5-7 som allra bäst.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!