Eurogamer.se

Recension: Quizball Goal

Mål eller inte mål, det är frågan

Spelutvecklare har genom åren gjort åtskilliga försök att skapa underhållande frågesportspel, allt som oftast med ganska misslyckade resultat. Grundprinciperna lämpar sig helt enkelt bättre för brädspel och tv-program.

Svenska Pixel Tales ämnar ändra på min uppfattning i frågan med sitt Quizball Goal, ett spel med ett minst sagt originellt upplägg.

I Quizball Goal spelar jag fotbollsmatcher med landslag på ett enkelt och lekfullt sätt som för tankarna till gamla klassiker som Ice Hockey eller Nintendo World Cup.

Runt omkring på spelplanen finns hjälpande föremål utspridda, något gör min spelare stor och oövervinnerlig för några sekunder, ett annat zappar alla spelare på planen utom min egen med en blixt. Kontrollerna är löjligt enkla och spelmomentet lämnar mycket övrigt att önska vad gäller djup och precision.

Att själva spelet på fotbollsplanen är så pass simpelt gör dock inte särskilt mycket, det är inte där huvudfokus ligger. Vid varje avgörande situation i matchen får jag nämligen under tidspress svara på en fotbollsfråga, huruvida jag lyckas svara rätt på frågan avgör sedan skottets, räddningens eller tacklingens framgång.

En smart detalj är att valet av landslag avgör vilken sorts frågor jag får. Väljer jag Italien handlar majoriteten av frågorna om de italienska ligorna och det italienska landslaget. Bredden gör att jag glädjande nog kan konkurrera på samma villkor med mina många Premier League-experter till vänner.

Trailer för Quizball Goal till PSN

"Dess charmiga och lättfattliga presentation tillsammans med de härligt nördiga frågorna har underhållit mig och mina vänner ordentligt."

De fem största europeiska fotbollsländerna, England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike, finns representerade. Utöver dessa finns även Japan, USA och Brasiliens som val för de med lite mer exotiska fotbollskunskaper.

För den ensamme spelaren finns ett litet världsmästerskap med ständigt stegrande svårighetsgrad på frågorna att ge sig på. I övrigt är spelet väldigt tunt på innehåll om du inte har lite fotbollsintresserade vänner.

Tillsammans med en rival i soffan kan Quizball Goal likväl vara sanslöst underhållande. Kravet på kunskap är dock högt och spelet är på alla sätt och vis skapat för oss nördar. Jag har väldigt svårt att se att någon med allt ifrån medelmåttigt till obefintligt fotbollsintresse har något att hämta i den här produkten.

Spelet har även stöd för omgångar som spelas över internet, men jag har i skrivande stund inte lyckats få igång en enda match. Om detta beror på att ingen spelar eller att servarna inte fungerar kan jag inte svara på, men det är definitivt tråkigt.

I slutändan får jag erkänna att jag trots allt blivit en aning överraskad av Quizball Goal. Dess charmiga och lättfattliga presentation tillsammans med de härligt nördiga frågorna har underhållit mig och mina vänner ordentligt.

Spelets smala målgrupp innebär såklart att det endast är ett fåtal av mina bekanta som kan och vill vara med. När då spelet över internet inte lever riskerar titeln att falla i glömska väldigt snabbt. Kanske hade ett bättre val av plattform, såsom PC eller iPad, kunnat åtgärda den problematiken.

Sitter du inne på hyfsat med kunskap om ett fotbollsland och dessutom har ett gäng vänner att mäta dessa med, kan alltså Quizball Goal vara något för dig. Övriga behöver knappast besvära sig med det här.

6 / 10

Recension: Quizball Goal Joakim Håkansson Mål eller inte mål, det är frågan 2012-03-14T10:00:00+01:00 6 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!