Eurogamer.se

Recension: Minecraft: Xbox 360 Edition

Frihet i ett litet block

Frihet i spel kan vara en välsignelse eller en förbannelse; i Minecraft är det utan tvekan båda delar.

Jag har sett vänner entusiastiskt spela Minecraft många gånger, men trots att jag blivit sugen har jag aldrig riktigt orkat och vågat sätta tänderna i det själv. En nedbantad version för Xbox Live Arcade kändes därför som en perfekt inkörsport när det dök upp på recensionsbordet.

Efter en djupdykning i Minecraft till XBLA kan jag konstatera att många av mina förväntningar, men också farhågor, har besannats.

Minecraft är utan tvekan en sandlåda som på ett nästan magiskt vis inbjuder till lek och kreativitet, dock är det också ett spel som kräver mycket av mig som spelar.

Efter en kort och enkel inledning där jag får lära mig hur jag samlar resurser, bearbetar dem och sedan skapar föremål lämnas jag ensam att utforska världen och göra vad jag vill.

Friheten känns till en början övermäktig och jag blir snabbt villrådig. Jag springer planlöst omkring och letar efter något slags mål att jobba mot, men hittar inget. I Minecraft är det jag och min egen fantasi som sätter upp målen och spelet håller mig bara handen i några minuter innan det släpper taget helt och hållet.

"Mitt ursprungliga problem kvarstår dock; Minecraft kräver för mycket av mig."

Lanseringstrailer för Minecraft: Xbox 360 edition

Det enda som egentligen ger mig någon som helst fingervisning är det faktum att det dyker upp monster när skymningen faller och att jag därav måste bygga in mig och ta skydd. I PC-versionen kallas detta Survival-mode och är bara ett av flera spellägen, till Xbox 360 är detta det enda spelläge som erbjuds.

Jag gräver mig djupare och djupare på nätterna i sökandet efter nya material att skapa med, på dagarna jagar jag får och utforskar området runt mitt nybyggda hus. Här märker jag ganska snabbt en något irriterande begränsning i konsolversionen; medan PC-versionens världar genereras i all oändlighet finner jag här en relativt begränsad yta att röra sig på och som skyddas av klassiskt osynliga väggar. I och med detta förtas en del av det som jag initialt fastnat för mest, nämligen spänningen i utforskandet.

Något som däremot är ett alldeles förträffligt tillägg till spelet är möjligheten att spela upp till fyra stycken tillsammans på samma skärm. Det går naturligtvis att besöka varandras världar även över Internet, men att sitta och samarbeta i soffan blir en annan upplevelse.

En extra stor guldstjärna ska utvecklarna på Mojang dessutom ha för utformningen av gränssnittet och kontrollen. Det relativt komplexa skapandet och mängden saker som kan finnas på skärmen samtidigt hade med lätthet kunnat sluta i katastrof, men här fungerar det alldeles klockrent.

Mitt ursprungliga problem kvarstår dock; Minecraft kräver för mycket av mig. I den relativt intensiva fas jag befinner mig i privat kan jag inte förmå mig själv att samla den energi som Minecraft fordrar. Jag ser magin, men sanden i sandlådan väller över mig och kväver mitt intresse och engagemang.

Istället för förströelse och avkoppling upplever jag grubbel och frustration, men för den mer inspirerade och kreativa individen finns här bevisligen ett grymt spännande verktyg och roligt tidsfördriv.

Hur som helst är konverteringen gedigen och ett vettigt alternativ för dig som saknar en spelbar PC. För alla som däremot har en någorlunda duglig dator råder det ingen tvekan om att originalversionen fortfarande är att föredra.

7 / 10

Recension: Minecraft: Xbox 360 Edition Joakim Håkansson Frihet i ett litet block 2012-05-30T11:00:00+02:00 7 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!