Eurogamer.se

Recension: Tony Hawk Pro Skater HD

Brädad av nostalgin

Först ut i årets Summer of Arcade på XBLA var Tony Hawk Pro Skater HD. Utvecklaren Robomodo har givits en fantastisk möjlighet att ge serien en välbehövlig omstart och lite återvunnen heder.

Vad det handlar om är alltså ett samlingsverk med delar av de två första spelen i den långlivade brädåkningsserien. För strax över en hundralapp erbjuds totalt sju stycken mer eller mindre klassiska banor i helt nya versioner i en spelmotor skapad med Epics Unreal-verktyg.

Tony Hawk Pro Skater HD bygger på samma okomplicerade upplägg som serien hade under sin storhetstid, med några små modifikationer. Varje bana har en handfull olika mål som ska klaras av för att dels låsa upp nästa nivå, men även för att köpa nya brädor eller öka din åkares färdigheter. Målen innebär allt ifrån enkla saker som att samla ihop ett visst antal poäng till lite mer avancerade och specifika utmaningar som att göra ett specifikt trick på ett visst ställe på banan.

"Sammanfattningsvis är det dock emellertid bara att konstatera att det här är en ganska medelmåttig och oinspirerad produkt som inte kan räddas ens med de allra starkaste av nostalgikänslor."

Spelsekvens från Tony Hawk's Pro Skater HD

Själva essensen i detta brädspel är och har alltid varit poängsamlandet och relativt fort innebär den i högsta grad förlåtande kontrollen att jag strängar ihop kombinationer som ser allt annat är verklighetstrogna ut. Det är lekfullt och tempostarkt och jag minns nostalgiskt hur mycket jag älskade dessa spel när de dök upp i slutet av nittiotalet.

Det går dock inte att blunda för hur snåla och lata Robomodo varit när de satt ihop det här paketet. Endast sju banor, varav hälften i mitt tycke inte ens tillhör de bästa, är på tok för lite och till råga på allt är spelets soundtrack precis lika tunt och bantat.

Avsaknaden av ett lokalt flerspelarläge är en annan uppenbar miss och när online-spelandet dessutom plågas av en del fördröjningar måste jag tyvärr konstatera att flerspelardelen av Tony Hawk Pro Skater HD får helt och hållet underkänt.

Den enda fullt godkända biten av produkten är egentligen uppdateringen till HD; spelet ser rent och stiligt ut och flyter på precis som det behöver.

Känslan från originalen sitter kvar i de flesta fall, men kollisionsfysiken beter sig egendomligt och det bristfälliga styrkorset på Microsofts handkontroll gör det emellanåt svårt att sätta specifika trick. Jag upplever även att kontakten mellan åkare och underlag samt transporten mellan ett trick och ett annat känns ryckigt och fel; huruvida detta beror på dålig konvertering eller att jag har för snälla minnen av föregångarna vet jag inte. Förmodligen är det en kombination av båda.

På många sätt är Tony Hawk Pro Skater HD ett kärt återseende och jag ska inte sticka under stolen med att jag faktiskt haft ganska roligt med spelet i ett antal timmar.

Sammanfattningsvis är det dock emellertid bara att konstatera att det här är en ganska medelmåttig och oinspirerad produkt som inte kan räddas ens med de allra starkaste av nostalgikänslor.

5 / 10

Recension: Tony Hawk Pro Skater HD Joakim Håkansson Brädad av nostalgin 2012-08-02T15:00:00+02:00 5 10

Kommentarer (7)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!