Eurogamer.se

Recension: Jet Set Radio HD

Konstig vandalism

Jet Set Radio är ett av de spel som får ett nostalgiskt skimmer kring sig när jag tänker på det. Att glida runt på rullskridskor i Tokyo-to och spreja graffiti på byggnader och bilar känns som en fantastisk upplevelse såhär flera år senare. Men när den nya högupplösta versionen av spelet landar - är känslan densamma eller har jag haft för glamourösa minnen av spelet?

Kort och gott går Jet Set Radio ut på att måla graffiti i en pastellfärgad stad vid namn Tokyo-to. Det gäller att jag visar mig på styva linan för att rekrytera fler medlemmar till mitt gäng och samtidigt hålla mig borta från polisen som ständigt är mig hack i häl. Jag minns det hela som fartfyllt, spännande och fullt av attityd.

Det dröjer inte länge innan jag inser att dessa minnen är helt korrekta. Jet Set Radio HD bjuder på underbara färger, passande musik och som sagt, massor av attityd. Det är först när jag börjar syna bygget som jag hittar sprickor i fasaden.

"Vissa animationer må vara lite stela och ett par karaktärer ser ut som de plockats direkt från Minecraft, men designen i spelet är oklanderlig - det är en tolv år gammal framtidsvision som håller än idag."

Jag märker snabbt att kontrollen inte är alls lika bra som jag minns den. Min karaktär svävar nästan fram när han hoppar och det är extremt svårt att bedöma avstånd på ett bra sätt, vilket ofta resulterar i att jag hoppar antingen för långt eller inte tillräckligt långt. Att utföra trick känns också väldigt slumpmässigt då en knappkombination ena gången leder till ett trick, men inte i nästa. Själva spelmekaniken har alltså inte åldrats speciellt väl.

Mitt minne säger att Jet Set Radio är ett väldigt snyggt spel med klara färger och skarp grafik. Några sökningar på Youtube senare inser jag att det givetvis inte stämmer längre. Som tur är stämmer det i HD-versionen.

Musiken i Jet Set Radio HD

Vissa animationer må vara lite stela och ett par karaktärer ser ut som de plockats direkt från Minecraft (7/10), men designen i spelet är oklanderlig - det är en tolv år gammal framtidsvision som håller än idag. Tack vare den cellskuggade grafiken och de starka färgerna har Jet Set Radio klarat steget över till HD på ett fantastiskt sätt och det hoppar nästan ur skärmen med den knivskarpa upplösningen.

För fans av originalet är det också glädjande att kunna meddela att nästan samtliga låtar från det ursprungliga soundtracket klarat sig över till HD-versionen. Även om musiken nästan känns nostalgisk och en smula mossig idag istället för hipp och cool är det ändå trevligt att få spela de klassiska banorna med rätt musik.

När spelet släpptes år 2000 var det häftigt och alternativt, men år 2012 känns det betydligt mer tillrättalagt. Graffiti och rullskridskor känns helt enkelt inte lika läckert ut idag som för 12 år sedan, och tyvärr har kontrollen och spelmekaniken inte hängt med i utvecklingen. Detta vägs dock upp till viss del av den välgjorda presentationen. Därför blir Jet Set Radio HD främst ett intressant tidsdokument - en titt in i en svunnen tid och en rejäl nostalgitripp som fortfarande bjuder på helt okej underhållning. Men som spel i dagens klimat håller det inte riktigt måttet och nya spelare lär inte uppskatta det på samma sätt som de som var med när det ursprungligen släpptes.

6 / 10

Recension: Jet Set Radio HD David Wahlström Konstig vandalism 2012-09-11T17:00:00+02:00 6 10

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!