Eurogamer.se

Recension: Battlefield 3: Armored Kill

En storslagen expansion

Jag vill erkänna en sak. Sedan jag skrev min recension av den senaste Battlefield 3 (9/10)-expansionen, Close Quarters (8/10) har jag faktiskt inte återvänt till slagfälten i DICE:s militära skjutare. Dels har det berott på arbete, dels har det berott på andra spel att recensera, men mest har det berott på att jag faktiskt känt mig ganska mätt på spelet.

När nya expansionen Armored Kill släpptes såg jag det därför som ett gyllene tillfälle att återvända till de öppna slagfälten för storslagen krigsföring. Och jag är definitivt inte besviken.

Armored Kill har ett helt annan fokus än vad Close Quarters hade. Istället för trånga inomhusmiljöer får vi här ta del av gigantiska kartor och betydligt större fokus på fordon. Faktum är att kartan Bandar Desert är den största i Battlefields historia. Men vi vet ju alla att storleken inte har någon betydelse om den inte används på rätt sätt och därför kan jag med glädje säga att de fyra nya kartorna även tillhör de absolut bästa i hela Battlefield 3.

"Matcher i Tank Superiority blir lätt kaotiska då mängder av stridsvagnar stormar mot varandra, men det blir aldrig oöverskådligt och det blir heller aldrig tråkigt, speciellt inte på den extremt öppna kartan Bandar Desert."

Min personliga favorit har snabbt blivit Alborz Mountains, som utspelas i norra Iran. Kartan ger spelare en mindre bergskedja att skapa förödelse på och jag har utkämpat hårda strider om de fem kontrollpunkterna som finns på kartan. Känslan att rusa upp för bergen i en stridsvagn samtidigt som snön yr kring mig och jag hör explosioner dåna i horisonten är en svårslagen sådan. Utöver Bandar Desert och Alborz Mountains får vi även ta del av kartorna Death Valley och Armored Shield och även dessa banor är fantastiskt välgjorda och underhållande.

Bland de nya fordon vi får ta del av är det främst två som sticker ut. Först och främst finns nu fyrhjulingar tillgängliga för att snabbt kunna ta sig runt på de stora slagfälten, vilket skapar ett bättre tempo när jag slipper springa från ena sidan till den andra. Ett cirkulerande attackplan vid namn AC-130 ger sig också in i leken. Detta stora plan rör sig automatiskt kring en utsatt rutt på kartan och för att kunna använda det krävs det att ens lag håller en speciell kontrollpunkt på kartan. Nya taktiska möjligheter skapas då planet även kan användas för att landsätta spelare via fallskärm.

Lanseringstrailer för Battlefield 3: Armored Kill

Vi får också ett nytt spelläge, denna gång titulerat Tank Superiority. Detta läge skiljer sig från mängden genom att låta de två lagen tävla om en enda kontrollpunkt på kartan och fokus ligger som namnet antyder på användande av stridsvagnar. Matcher i Tank Superiority blir lätt kaotiska då mängder av stridsvagnar stormar mot varandra, men det blir aldrig oöverskådligt och det blir heller aldrig tråkigt, speciellt inte på den extremt öppna kartan Bandar Desert.

Allt som allt är Armored Kill en av de bästa expansioner jag har testat till något spel överhuvudtaget. Det sammanfattar allt som gör Battlefield 3 till en unik och vanebildande upplevelse och har redan sugit in mig flera timmar. Ska jag hitta något att klaga på så är det att grafiken ibland ritas upp lite väl långsamt på de stora ytorna och jag har sett gräs och träd dyka upp bara någon meter framför mig. Det är lite irriterande, men förstör inte upplevelsen på något sätt. Utöver denna lilla anmärkning bjuder Armored Kill på den klassiska Battlefield-upplevelsen och det är en expansion som jag verkligen rekommenderar till alla.

9 / 10

Recension: Battlefield 3: Armored Kill David Wahlström En storslagen expansion 2012-09-12T14:00:00+02:00 9 10

Kommentarer (3)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!