Eurogamer.se

Recension: Secret Files 3

Fusionsphere fortsätter filmjölka sin äventyrsserie

Äventyrsspel i den gamla goda peka-och-klicka-stilen har sannerligen gjort ett återtåg till relevans i spelvärlden, det har vi konstaterat många gånger förut. Detta gläder mig enormt eftersom mycket av det jag spelade när jag var yngre var just från denna genre.

Efter storhetstiden under 90-talet försvann äventyrsspelet nästan helt och hållet för att nu vara tillbaka i rampljuset, mycket tack vare indie-utvecklare och Telltale Games episodiska äventyrstitlar.

Secret Files-serien är en tyskutvecklad äventyrsserie av Fusionsphere Systems och Animation Arts i vilken vi får följa huvudpersonerna Nina Kalenkov och Max Gruber, som ursprungligen träffar varandra i första spelet genom att Ninas pappa och Max jobbar tillsammans med ett forskningsprojekt rörande Tunguskahändelsen.

Fadern försvinner därefter mystiskt och de båda hjälps åt att försöka hitta honom igen. Secret Files 3 är det första avsnittet ur den här serien för mig personligen, vilket till en början kändes konstigt då jag väntade mig en hel del referenser jag inte skulle förstå men detta var en obefogad oro.

"Jag är förtjust i denna typ av scenarier där historiska händelser kopplas ihop med lite konspirationsteorier och pseudovetenskap."

Secret Files 3 - Lanseringstrailer

Spelets berättelse är i stort sett fristående med enbart en handfull kommentarer jag inte riktigt hängde med på, men det är aldrig något som är centralt för att förstå kärnan i spelet, vilket är bra för den som känner sig manad att hoppa in i serien här.

Berättelsen börjar i Alexandria år 48 f.v.t.; du får spela Menis Ra, en mästertjuv som blir anlitad att bryta sig in i det gigantiska biblioteket i staden för att förstöra specifika textrullar din uppdragsgivare anser inte borde existera. Väl inne i biblioteket drabbas Menis Ra dock av nyfikenhet och passar på att kika på texterna innan han genomför sitt uppdrag, och det visar sig vara formler och teorier skrivna av den grekiske matematikern och filosofen Arkimedes.

Mer än så hinner han inte lista ut innan vakterna börjar uppmärksamma tjuvens närvaro, och han sätter därför fyr på rullarna, och detta utvecklas till den stora brand som totalförstörde hela biblioteket. Ja, förutom en av rullarna som Arkimedes skrev förstås.

Denna inledning på Secret Files 3 gjorde mig glatt överraskad; jag är förtjust i denna typ av scenarier där historiska händelser kopplas ihop med lite konspirationsteorier och pseudovetenskap. Den typ av historier du får av till exempel Assassin's Creed-serien eller Dan Browns böcker (och som vi i höst kommer att få läsa mer av här på Eurogamer /red.anm.).

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!