Eurogamer.se

Recension: F1 2012

David Wahlström på Eurogamer Sverige recenserar Formel 1-spelet F1 2012 (PC, PlayStation 3, Xbox 360).

Ifall du har läst min recension av PS Vita-versionen av F1 2011 (7/10) vet att jag har en speciell relation till Formel 1. Min far älskar nämligen F1-cirkusen och allt runt omkring, vilket har lett till att jag ofrivilligt har bra koll på sporten. När jag nu har spenderat flera timmar med F1 2012 inser jag hur tacksam jag bör vara för detta.

Det är alltså ett nytt år och en ny upplaga av Codemasters Racings F1-spel som gäller och det bjuds traditionsenligt på en rad nyheter. Den kanske största nyheten är det som kallas Young Drivers Test, en inledande sekvens som får agera introduktion för såväl nya spelare som veteraner.

"F1 2012 sätter mina färdigheter på prov på ett sätt jag sällan upplever."

Genom en rad övningar och videosekvenser får jag lära mig att hantera de löjligt kraftfulla fordonen och hur kurvor skall tas. Jag blir också undervisad i konsten att använda funktioner som KERS och DRS, som båda närmast kan beskrivas som ett slags turbosystem som kramar ytterligare kraft ur de dånande maskinerna. Just detta är två element som visar sig vara livsviktiga senare i spelet, då ett korrekt användande av dem kan innebära skillnaden mellan vinst och förlust.

Young Drivers Test är ett välkommet tillägg som förbereder mig för kommande utmaningar. Just "utmaning" är nyckelordet, då det är exakt vad F1 2012 bjuder på, och det i mängder. Efter att ha tagit mig genom Young Drivers Test ger jag mig in i spelets karriärläge, där jag kämpar för att göra mig ett namn i Formel 1-världen. Redan i de första loppen får jag så mycket stryk att jag nästan skäms och det krävs en hel del omstarter innan jag lyckas nå respektabla placeringar.

Lanseringstrailer för F1 2012

Jag får hjälp av Codemasters numera klassiska funktion som låter mig spola tillbaka i tiden och på så sätt göra om en misslyckad omkörning eller rädda mig själv från ett möte med en betongsugga. Utan att skryta kan jag påstå att jag är en ganska hyfsad spelare när det gäller racingspel av olika slag och det är en av mina favoritgenrer. Trots detta sätter F1 2012 mina färdigheter på prov på ett sätt jag sällan upplever. Där exempelvis Test Drive: Ferrari Racing Legends (5/10) är svårt på grund av ojämn och bisarr svårighetsgrad är F1 2012 svårt eftersom det speglar den verkliga sporten så troget.

Formel 1 är ingen barnlek, det kan nog de flesta hålla med om och den digitaliserade versionen som Codemasters erbjuder är långt ifrån något för alla. Jag blir bestraffad för att köra in i motståndare, jag blir bestraffad för att göra otillåtna omkörningar och jag blir bestraffad för att ta för stora genvägar genom kurvor. Allting helt i enlighet med de regler som gäller under riktigt Formel 1. Detta är en ganska radikal skillnad från andra racingspel där det ofta är fullt ös som gäller.

Kommentarer (1)

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!