Eurogamer.se

Förhandstest: SimCity

Sommaren i city

SimCity har på senare år expanderat över till både smartphones och sociala nätverk. Men det är faktiskt fem år sedan en ”riktig” version av spelserien släpptes och nästan tio år sedan originalstudion Maxis gjorde SimCity 4. Till nästa år kommer uppföljaren som tappat numreringen och helt enkelt heter SimCity.

Första SimCity kom 1989 och det finns få spelserier som är så väl mottagna och omtyckta som simulatorspelens okrönta kung. Jag frågar Maxis-producenten George Pigula vad de gjort för att förnya sig utan att tappa grunden som byggts under så många år.

1

Du väljer själv om katastrofer ska vara med eller inte

"Först och främst är det förstås en tillgång att flera av de som var med och gjorde första spelet fortfarande är kvar i företaget. Sen har vi den nya spelmotorn Glassbox som är den mest avancerade simulatorn vi byggt", säger Pigula och fortsätter. "Alla små detaljer simuleras. Varje liten grafisk detalj simuleras i realtid och påverkar direkt omgivningen. Till exempel så är vattenreservoarerna under marken begränsade och fylls bara på när det regnar. Om vi ritar upp ett avgasmoln så kommer det lilla molnet att förorena det lilla området där det uppstår. Det är alltså inte bara en grafisk detalj utan något som aktivt påverkar världen".

"Vi jobbar mycket med feedback från fansen. Utan dem hade vi till exempel inte haft möjligheten att bygga slingrande vägar lite som man vill."

En annan effekt av Glassbox är mer sofistikerade invånare. Varje invånare har helt egna behov, önskemål, drivkrafter och sysselsättning. De kan dessutom avgöra hur de bäst kan ta sig till jobbet. Finns det en bra bussförbindelse till stadens järnväg och den järnvägen är kopplad till en annan stad kan medborgarna välja att få jobb i andra städer. Om de tycker att de kommunala förbindelserna är undermåliga så tar de bilen. Denna lilla detalj är en av många saker där SimCitys fanskara påverkar spelutvecklarna.

3

Mars behöver kvinnor

"Vi jobbar mycket med feedback från fansen. Utan dem hade vi till exempel inte haft möjligheten att bygga slingrande vägar lite som man vill. Det är ett viktigt för oss att vi täcker in alla spelarbehov. Oavsett om du vill bygga matematiskt perfekta rutnät som maximerar potentiell tillväxt eller vill dra konstnärliga alpvägar så ska du kunna det", säger Pigula.

SimCity är extremt detaljerat och spelare kommer kunna pilla med mängder av olika inställningar för att skapa sin perfekta stad. Baksidan av det myntet är att spelet kan kännas överväldigande för den nyinsatte. Så hur har Maxis jobbat för att motverka detta?

"Dels har vi jobbat mycket med att skapa uppdrag i staden som hjälper spelaren att lära sig spelmekaniken. Sen har vi jobbat mycket med att grafiskt representera stadens problem och förtjänster så att det går att se behov utan att detaljstudera siffror och tabeller", berättar Pigula.

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera. Tack för ditt deltagande!